Ian Anderson – Homo Erraticus

Ian Anderson - Homo Erraticus
Ian Anderson – Homo Erraticus

Efter 2012 års intressanta och framgångsrika uppföljare (!) av den berömda Jethro Tull-plattan Thick as a brick följer nu två år senare en solo-platta med Ian Anderson. Musiken bygger återigen på texter från det fiktiva underbarnet och diktaren Gerald Bostock, precis som för den första Thick as a brick-plattan från 1972. Vem som egentligen skriver texterna står väl skrivet i stjärnorna men man får väl anta att Ian Anderson själv har mer än ett finger med i spelet. Låttexterna denna gång kretsar kring gamla historiska brittiska händelser men innehåller även en del profetior om framtiden.

Nya plattan rymmer 14 låtar med en stil som alla Jethro Tull-fans kommer att känna igen och applådera. Mycket melodiskt och full av härliga flöjt- och orgelpartier. Sången är alldeles utmärkt (Ian sjunger som om tiden stått still!) och arrangemangen är mycket, mycket smakfulla. Det här är så brittiskt som rockmusik någonsin kan bli, fylld av inslag av keltisk folkmusik (t ex The Enginer),  medeltida visor (Heavy Metals och In for a pound) och till och med lite barock-musik blandad med gregoriansk sång (Meliora Sequamur – mycket vacker!). Man känner också igen mycket av stilen från Thick as a brick med det bästa exemplet i början av låten Tripudium Ad Bellum men även i den inledande Doggerland.

Förutom den fina insatsen av Ian med alla flöjtpartier och den fina sången så måste jag lyfta fram keyboardisten John O’Hara som verkligen spelar underbart bra på plattan. Ian ger sig ut på turné igen med i princip samma musiker som under den senaste Thick as a brick-turnén och man kommer att spela hela den nya plattan plus ett antal Jethro Tull-klassiker. Värt att hålla utkik för.

Denna platta är naturligtvis ett måste för Jethro Tull fans och jag är säker att den faktiskt också kan locka lite nya lyssnare, särskilt bland dem som söker lite lugnare tongångare än den hårdare rocken. Det här är mycket njutbart och melodiskt. Rekommenderas varmt!

Ian Anderson – Homo Erraticus

Kscope

  1. Part 1: Chronicles
    1. Doggerland (4:20)
    2. Heavy Metals (1:29)
    3. Enter The Uninvited (4:12)
    4. Puer Ferox Adventus (7:11)
    5. Meliora Sequamur (3:32)
    6. The Turnpike Inn (3:08)
    7. The Engineer (3:12)
    8. The Pax Britannica (3:05)
  2. Part 2: Prophecies
    1. Tripudium Ad Bellum (2:48)
    2. After These Wars (4:28)
    3. New Blood, Old Veins (2:31)
  3. Part 3: Revelations
    1. In For A Pound (0:36)
    2. The Browning Of The Green (4:05)
    3. Per Errationes Ad Astra (1:33)
    4. Cold Dead Reckoning (5:28)

Betyg: 8 / 10

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.