Magnum – Escape from the Shadow Garden

Magnum – Escape from the Shadow Garden
Magnum – Escape from the Shadow Garden

Somliga grupper och artister är så karaktäristiska och konsekventa i sin konst att deras namn blir ett begrepp. 17 album in i karriären är engelska Magnum synonymt med pampig, melodiös rockmusik och tronar i ensamt majestät på genretoppen nu när landsmännen i supergruppen Asia än en gång tappat i stringens. Låtskrivaren och gitarristen Tony Clarkin, som ju även producerar Magnums album, har efter sin hjärtattack 2002 skapat så mycket fantastisk musik att gruppens legendariska svit av 80-talsplattor nu är tangerad.

Visserligen kommer inte ens den fantastiska The Visitation (2011) att nå samma status som gruppens största kommersiella och kvalitetsmässiga framgångar On a Storyteller´s Night (1985) och Wings of Heaven (1988), men lyssningsvärdet är inte lägre. Och precis som fjolårets On the 13th Day ärEscape from the Shadow Garden som en förlängning av njutningen. Fängslande melodier och sagolika stämningar bildar tillsammans med distinkta riff och pampiga refränger de följeslagare du behöver för en stunds befrielse från den verkliga världens olyckliga tillstånd – ett ämne som Clarkin förövrigt behandlar med utsökt variation i sina texter.

En annan disposition av materialet hade dock gett ett bättre balanserat album. De fyra första spåren bildar nämligen en så monumental inledning att resten av albumet förefaller vara bagatellartat. Upprepad lyssning lyfter dock slöjorna från de skenbart tunnare låtarna och avslöjar vackert vemodiga och delikata melodier.

Magnum – Escape from the Shadow Garden

Steamhammer / SPV

  1. Live ’til you die
  2. Unwritten sacrifice
  3. Falling for the big plan
  4. Crying in the rain
  5. Too many clowns
  6. Midnight angel
  7. The art of compromise
  8. Don’t fall asleep
  9. Wisdom’s had its day
  10. Burning river
  11. The valley of tears

www.magnumonline.co.uk

Betyg: 8/10

Jukka Paananen

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.