IAMTHEMORNING – Belighted

IAMTHEMORNING-Belighted
IAMTHEMORNING – Belighted

Duon med pianisten Gleb Kolyadin och sångerskan Marjana Semkina är ett av de senaste tillskotten till Kscope-stallet. De har valt det något udda namnet IAMTHEMORNING och nu släpper de sin debut-platta på detta märke. De kommer från St Petersburg i Ryssland och har spelat och sjungit tillsammans sen 2010. De har redan släppt en fullängdare och en EP sen dess. Med på nya plattan finns även en del kända musiker, t ex Gavin Harrison (Porcupine Tree, King Crimson).

Nya plattan är lång och innehåller hela 15 korta och långa låtar med tämligen stor variation. Visst hörs det att här har vi att göra med en mycket duktig pianist i fint samspel med en mycket kompetent sångerska. Stilmässigt hör jag stora likheter med band som Magenta men framförallt med bandet Frequency Drift från Gentle Art of Music (RPWLs skivbolag). Faktum är att jag tidvis undrar vad som verkligen skiljer stilmässigt från de sist nämnda – ibland är det så oerhört likt. Exempelvis använder de båda harpa i vissa låtar för att få en särskild klang i musiken och sångerskan sjunger på ett sätt som är mycket likt Isa Fallenbacher i Frequency Drift. Dessutom är det mycket inslag av klassiska instrument som violin och cello men även lite jazziga partier.

Tycker ni det här låter intressant kan jag verkligen rekommendera vidare lyssning. Absolut bästa spår på plattan är ”The Simple Story” som med sin mystiska stämning och arrangemang fångar intresset. Ursnygga pianosekvenser och cello-komp. Denna låt fanns med på deras tidigare EP och det finns även en ursnygg video med låten. Den följs direkt på nya plattan av ett jättetjusigt pianodominerat stycke där Gleb visar vad han går för. Tjusiga skalor och diverse klaviatur-grannlåt. Jag gillar också låten ”To Human Misery” som har en väldigt skön och avslappnad stil. Arrangemanget är väldigt snyggt med både Gavins trumkomp och diverse stråkar. Även låten ”K. O. S.” låter spännande med lite orientaliska drag och ett och annat Porcupine Tree-liknande sound.

Övriga låtar på plattan är bra men sticker kanske inte ut sådär så att man fascineras. Sen får jag tyvärr säga att jag inte blir riktigt klok på om Marjana verkligen träffar så rent som hon borde på alla toner hon sjunger. Här och där skär det lite grand i mina öron men jag kan ändå inte påstå att det med säkerhet är falskt. Men det är tillräckligt för att jag så att säga hajade till.

I vilket fall en klart godkänd debut och det skall bli intressant att se fortsättningen.

 

IAMTHEMORNING – Belighted
Kscope music

01: INTERMISSION IX
02: THE HOWLER
03: TO HUMAN MISERY
04: INTERMISSION X
05: ROMANCE
06: THE SIMPLE STORY
07: INTERMISSION XI
08: 5/4
09: CROWDED CORRIDORS
10: GERDA
11: OS LUNATUM
12: INTERMISSION XII
13: K. O. S.
14: REPRISE OF LIGHT NO LIGHT
15: INTERMISSION XIII

http://iamthemorning.com

Betyg: 7 av 10

Karl-Göran Karlsson

 

 

1 svar på ”IAMTHEMORNING – Belighted”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.