Enchant – The Great Divide

Enchant-The Great Divide

Enchant – The Great Divide

Efter en mycket lång paus (drygt 10 år sen senaste plattan ”Tug of War”!) återkommer här ett av de mer tongivande banden inom den lite hårdare varianten av den progressiva rocken med en ny platta. En del skulle nog klassa Enchant till de neo-progressiva (alternativt Prog-Metal) banden med visst släktskap till bl a Dream Theater som man även tidigare har turnerat en del med. Orsakerna till dröjsmålet är många. Det har haft att göra med diverse familjeangelägenheter men även några bandmedlemmars engagemang i andra sammanhang (t ex sångaren Ted Leonard med Spock’s Beard och  keyboardisten  Bill Jenkins med Sound of Contact). Grundaren och gitarristen Doug Ott medgav att han länge trodde att det inte skulle bli någon mer platta. Men så blev det till slut och den här gången med lite mer engagemang i låtskrivandet från de andra i bandet.

Plattan öppnar med ett riktigt kanonspår som i mitt tycke är bäst på hela plattan. ”Circles” heter låten och handlar om hur lätt det är att hamna i situationer som det är svårt att ta sig ur i livet. Bakgrundsriffen på gitarr är läckra och stämsång och solosång (av Ted Leonard) är mycket bra. Även mycket bra driv på trummorna av Sean Flanagan. Även låt två (”Within An Inch”) håller hög klass med urläckert samspel mellan gitarr och sång i refrängpartierna. Men sen händer något som gör att det faktiskt inte går att hålla intresset uppe längre. De följande låtarna känns som man har hört dem förut (trots undersköna harmonier i ”The Great Divide”) och flera genomlyssningar gör tyvärr inte saken bättre. Svårt att peka direkt på vad det är för man spelar ju på intet sätt dåligt utan det är nog helt enkelt bara att låtmaterialet inte håller måttet längre (möjligen med undantag för ”Transparent Man”).

Så, den här återkomsten kunde ha varit mer lyckosam. Uttrycket ”Upp som en sol men ner som en pannkaka” ligger nära till hands även om avslutningen på plattan naturligtvis inte kan betraktas som katastrofal. Den är bara inte intressant. Betyget blir då därefter.

Enchant – The Great Divide
Inside Out Music

1. Circles (7:59)
2. Within An Inch (7:34)
3. The Great Divide (9:03)
4. All Mixed Up (4:12)
5. Transparent Man (6:19)
6. Life In A Shadow (4:58)
7. Deserve To Feel (8:01)
8. Here And Now (7:31)

www.enchantband.com

Betyg: 6 av 10

Karl-Göran Karlsson

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.