PHI – Now the Waves of Sound Remain

 

PHI - Now the waves of sound remain
PHI – Now the waves of sound remain

PHI är ett band från Österrike bestående av Markus Bratusa (sång, gitarr), Arthur Darnhofer-Demár (bas, sång) och Gabe Cresnar (trummor) och de bildades 2006. Sen dess har de släppt plattan ”Years of Breathing” som rönt viss framgång liksom en konsertturné i Centraleuropa och Baltikum. Nu har bandet fått kontrakt på RPWLs skivbolag Gentle Art of Music som nu ger ut deras andra platta.

De tre i bandet deklarerar frankt och ärligt att de bygger sin musik helt på element från flera förebilder, d v s allt har i princip gjorts förut men det hindrar inte att man skapar en helt ny mix. Så är det med det mesta av dagens musik. Det är svårt att komma med något helt nytt utan all utveckling sker i små men betydelsefulla steg. Börjar man med bra ingredienser (precis som i matlagning) så kan resultatet bli hur bra som helst. En ganska härlig inställning som bandet har, tycker jag.

Det var länge sen jag hörde en så varierad platta och med de deklarerade förebilderna kunde man ju ana att det här skulle bli en njutbar lyssnarupplevelse.

Inte desto mindre intressant blir det av att deras huvudingredienser sägs komma från band som Tool, Rush och Porcupine Tree. Personligen tycker jag också inspiration från Pain of Salvation kan höras lite här och där. Plattan innehåller nio spår varav ett är hela 12 minuter långt (titelspåret). Det var länge sen jag hörde en så varierad platta och med de deklarerade förebilderna kunde man ju ana att det här skulle bli en njutbar lyssnarupplevelse. Produktionen är dock stundtals lite rå och kaotisk vilket gör att det inte enbart är bomullsliknande behandling av öronen. Bland annat så avslutar man flera av låtarna med några rätt så skärande distorsionsljud. Sången (väldigt behaglig röst från Markus) och gitarrspelet är dock mycket bra i övrigt och visst får man väldigt mycket känsla av Tool och Rush i musiken.

De flesta låtar är intressanta och skall jag lyfta fram några favoriter så får det bli ”Welcome tomorrow”, ”Tune in zone out” och ”Now the waves of sound remain” vilka utgör de allra längsta låtarna på plattan. Det säger något om hur lyckad variationen är på låtarna. Även det allra första spåret ”Buy your piece of love” kanske bör läggas till favorithögen.

Det här är en platta som växer och växer ju mer man lyssnar. Men det här är ju typiskt för band som vågar spela lite mer komplicerad musik så det gäller att ta sig igenom de första lyssningarna och inte ge upp. Men ni som gillar Tool och Rush kommer säkert att gilla verket från början så det är bara att hugga!

PHI – Now the waves of sound remain

Gentle Art of Music

  1. Buy Your Piece Of Love (04:41)
  2. Welcome Tomorrow (08:36)
  3. Tune In Zone Out (05:19)
  4. Maye Sometime Else Then (05:05)
  5. Revolution By Design (04:08)
  6. Behind A Veil Of Snow (05:45)
  7. The Liquid Hourglass (02:46)
  8. Now The Waves Of Sound Remain (12:10)
  9. This Last Favour (04:51)

www.phi-band.com

Betyg: 8 / 10

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.