Kamelot – Haven

Kamelot_Haven
 Kamelot – Haven

När du som värst blir överfallen av dina inre demoner så slut dina ögon och dröm dig bort till en säker plats. En plats där inget kan komma åt dig. En plats där du går säker. Ditt Haven. Inte Heaven. Haven. Det betyder tillflyktsort och är av tillfällig karaktär. Du kan inte stanna där för evigt utan bara uppsöka det då och då. Kamelot vill att du ska se nya plattan som ett sådant Haven du kan återkomma till när det känns tungt. Något tryggt. Som en gammal vän.

Det trygga är att de känns igen och lyckas låta egna. Det är stötig halvbrutal metal som luckras upp av symfoniska melodier och tonsäker sång som går både högt och lågt. Första singeln/videon Insomnia infriar nog allas förväntningar. Den lite lugnare men snarlika End of innocence har en stark melodisk refräng som också tilltalar. Jag gillar också starka inledande Fallen star som nästan ger mig lite eurovision-vibbar i refrängen. Troligen nästa singel om ni frågar mig. Jag överraskas lite av Revolution som är ganska hård i jämförelse med övrigt material. Bitvis får man nästan Dimmu Borgir-känning. Bra hur som helst!

Vidare är My therapy också en singel-kandidat i mina öron. Likaså Veil of Elysium. Som ni märker finns det en del hits på denna skiva. Beautiful apocalypse däremot bryter lite mot konventionerna och har en nedåtstigande tonart i refrängen vilket gör låten mer mörk och mystisk. Men inte sämre kanske jag ska tillägga. Den olycksbådande duetten Here´s to the fall ger lite Phantom of the opera-vibbar vilket inte är helt fel heller. Duetten Under grey skies blir däremot lite för mycket Kiske-Somerville i min smak men alltid är det någon som gillar det också. Avslutande Haven som jag trodde skulle var en lång episk låt visar sig bara vara en kort instrumental sak som i sig är ganska banal. Lite Game of thrones-feeling dock. De går däremot totalt vilse i Citizen hero med sin töntiga efterapning av Orffs Carmina Burana. Det verket är redan fulländat och bör lämnas ifred enligt min åsikt.

Sammanfattningsvis en ganska stark skiva med ett fåtal dippar. Kamelot levererar. Skivan känns med dagens mått väldigt genomarbetad vilket också uppskattas!

Kamelot – Haven
Napalm Records/Universal

1. Fallen Star
2. Insomnia
3. Citizen Zero
4. Veil of Elysium
5. Under Grey Skies
6. My Therapy
7. Ecclesia
8. End of Innocence
9. Beautiful Apocalypse
10. Liar Liar (Wasteland Monarchy)
11. Here’s To The Fall
12. Revolution
13. Haven

www.kamelot.com

 

Betyg: 7 / 10

Peter Dahlberg

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.