The Rides – Pierced Arrow

The Rides – Pierced Arrow
The Rides – Pierced Arrow

 

När The Rides utannonserades som den senaste i raden av supergrupper under 2000-talet var det nog många med mig som höjde på ögonbrynen. Men när debutalbumet Can´t Get Enough släpptes 2013 visade det sig att kombinationen Stephen Stills, Barry Goldberg och Kenny Wayne Shepherd fungerade riktigt väl.

Nu när uppföljaren Pierced Arrow satt sig kan jag konstatera att gruppens turnerande hjälpt dem att definiera sig själva. Idag låter The Rides som en grupp som har roligt tillsammans när de spelar. Där debuten lät lite tungfotad och försökte slå rot i Joe Bonamassas bluesrockiga fotspår är Pierced Arrow snärtigare och mer r´n´b-influerad. Dessutom är låtarna bättre den här gången. Stills är den stora karaktären på skivan. Så fort han tar ton tillkommer en dimension. ”Virtual world” är en gripande, lätt sentimental, ballad som Neil Young kunde ha gjort. ”There was a place” är nästan lika stark men det är inte bara i balladerna Stills dominerar. Den ärtiga soulstänkaren ”Mr Policeman” och skönt tröskande bluestolvan ”Game on” visar att han fortfarande, ett halvt sekel efter Buffalo Springfields debut, är karl för sin kilt.

Kenny Wayne Shepherd var länge den nye Stevie Ray Vaughan och det är den sidan han visar upp mest på Pierced Arrow. Hans bidrag till albumets fenomenala ballader ”By my side” saknar visserligen den fängslande änglatonen Stills äger, men Shepherd visar att även han kan sjunga så att den känns ända in i själen. Men det är ändå gitarren som är hans dödliga vapen. Åren sedan underbarnsdebuten Ledbetter Heights (1995) har lärt honom ödmjukhet och följsamhet. Idag spelar han i samma liga som den blott en månad äldre Joe Bonamassa och lyckas på något sätt skruva till strängarna på vapendragare Stills gitarr på köpet. Kombinationen av deras inbördes väldigt olika spelstilar är en av skivans många behållningar. Och även om Barry Goldbergs (ex-Electric Flag, Steve Miller Band) roll fortfarande är mer kapellmästarens än den virtuoses så är hans val av toner och klaviaturer precis rätt för The Rides.

The Rides – Pierced Arrow
Provogue

1. Kick out of it
2. Riva diva
3. Virtual world
4. By my side
5. Mr. Policeman
6. I’ve got to use my imagination
7. Game on
8. I need your lovin’
9. There was a place
10. My babe

http://www.theridesband.com/

https://www.facebook.com/kennywayneshepherd

 

Betyg: 8/10

Jukka Paananen

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.