IQ – Scrape Across The Sky – Live

IQ brukar betecknas som Storbritanniens just nu bästa band inom den progressiva rocken (eller neo-progen som en del skulle säga). Det ligger mycket i det även om denna status inte är helt självklar. Den nya Blue-Ray DVDn ger i alla fall rejält med argument härvidlag för jag tror det är få brittiska band som kan mäta sig med IQ som live-band. DVDn är inspelad i Holland (The Boerderij) i december 2014 under ”Road of Bones”-turnén. Naturligtvis är repertoaren dominerad av låtar från albumet ”Road of Bones” från 2014 men här finns också en hel rad andra live-favoriter. Vad sägs om klassiker som ”Awake and Nervous”, ”Leap of Faith” och sista extranumret ”Widow’s Peak”? Alltså, det här är en ganska tung release med näst intill ”Best-Of”-karaktär. Naturligtvis finns här också lite extra lullull som extramaterial (t ex en video från spelningen på Night of the Prog 2011, en video på konsertens projektioner bakom bandet, en massa foton samt en intervju med sångaren Peter Nicholls).

Som så många band har även IQ genomgått en del byten av bandmedlemmar. Men det dröjde faktiskt ända till plattan ”Frequency” 2009 (d v s hela 27 år sedan debuten) som detta skedde och fortfarande finns 4 originalmedlemmar med i bandet (förutom sångaren Peter Nicholls, Mike Holmes, gitarr, Tim Esau, bas och Paul Cook, trummor). Men 2007 hoppade en av de allra mest drivande av – Martin Orford på keyboards. Då IQ gjort sig kända för det solida soundet med orglar och mellotroner så undrade man väl lite hur det skulle gå. Martin ersattes av Mark Westworth men 2010 lämnade även han bandet för att ersättas av Neil Durant. Dock, Neil framstår som en mycket kompetent ersättare och hans insatser på denna konsert kan egentligen bara betecknas som – fullkomligt lysande!

Som relativt ny lyssnare av IQs musik måste jag säga att denna live-platta/DVD fullkomligt blåser iväg den lilla tveksamhet som jag tidigare haft för bandet p g a förekomsten av en del lite svagare spår på tidigare plattor. Men här har man samlat en repertoar som jag tycker är alldeles enastående. En del band brukar få kritik för att det låter för likt studioinspelningarna men det tycker jag bara är trams. Med tanke på trixen som man kan göra i studion så är det egentligen bara ett plus ifall man kan reproducera sina inspelningar något så när. Här låter det minst lika bra som i studion men här finns också live-dimensionen som dessutom ökar på intensiteten och kraften i vissa låtar. Och en vanlig svaghet på live-inspelningar brukar vara att sångaren inte riktigt kan leverera. Men Peter Nicholls insatser här är helt enkelt enastående. Med tanke på turné-intensiteten är det imponerande att han kan behålla intensiteten och säkerheten i rösten på detta sätt. 

Det finns inte ett enda svagt spår på plattan och skall jag plocka ut några favoriter så blir det ”The Road of Bones”, den långa ”Without Walls (början av denna låt är helt makalöst vacker – när orgeln tar vid i bakgrunden efter 1 minut och 32 sekunder är ståpälsen som igelkottstaggar!!), det fartiga och lite annorlunda extranumret ”Ten Million Demons” och sen det allra sista extranumret ”Widow’s Peak” (vars inledning är så där makalöst fin med både klanger och en medryckande melodi – lyssna också på Neil Durants fina spel på moog och mellotron!). Men det som kanske gladde mig allra mest var den alldeles enastående versionen av låten ”The Seventh House” från plattan med samma namn från år 2000. Avslutningen på denna låt är ju utan tvivel inspirerad av slutpartiet på Genesis mästerverk ”Supper’s Ready” (avslutningen ”Apocalypse in 9/8” och ”As sure as eggs are eggs”) och det låter nästan lika bra. Får erkänna att jag missade denna platta helt när den kom vilket jag nu beklagar. Men sent skall syndaren vakna!

Jag kan verkligen rekommendera denna CD/DVD för både nya och gamla fans. IQ kröner verkligen sin imponerande långa karriär med ett riktigt praktverk. Jag hoppas att DVDn också ger rättvisa åt showen som lär innehålla mycket av specialprojektioner och annat visuellt godis.

IQ – Scrape Across The Sky – Live
GEP

1. Intro
2. Awake And Nervous
3. The Darkest Hour
4. From The Outside In
5. The Road Of Bones
6. Frequency
7. Without Walls
8. Ocean
9. Leah of Faith
10. Until The End
11. Outer Limits
12. The Seventh House
13. Ten Million Demons
14. Widow’s Peak

http://www.iq-hq.co.uk/  
https://www.facebook.com/IQHQLive  

Betyg:9/10 

Karl-Göran Karlsson

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.