Hasse Fröberg & Musical Companion – No Place Like Home – the consert

Lika bra att säga det direkt: Jag har varit med på ett minimalt hörn i produktionen av denna DVD. Några intervjuer blev det. Kanske är jag därigenom jävig, men jag är helt uppriktig när jag imponeras grymt av detta konsertdokument, filmat på bandets hemmaplan Reginateatern i Uppsala, och fungerande som en sorts bokslut för dess sju första år och tre första album. Det som en gång såg ut som ett Hasse Fröbergskt fritidsband vid sidan om The Flower Kings har utvecklats till Fröbergs huvudsakliga musikblödande. Detta med en variationsrik rockmusik, alltifrån pophurtiga ”Song for July” till långa, symfoniskt episka ”Pages”. Under konsertens gång får vi partier av skir jazzighet, såsom det i ”Everything can change” (här visar sig gitarristen Anton Lindsjö och keyboardisten Kjell Haraldsson på styva linan), och sökes istället blytung svärta, anbefalles ”Life Will Kill You”.  Bland övriga höjdpunkter märks Queen-lika ”Godsong” med Fröberg och Lindsjö rygg mot rygg i innerlig tvillinggitarr, vi hör hyllningen till Freddie Mercury ”Genius”, vi får ett smakprov på kommande albumet med ”Chasing a Dream” (låter som en blandning mellan Flower Kings och Fröbergs tidigare band Spellbound). När vi mot slutet når fram till debutalbumets debutnummer ”Fallen Empire” känns det som återträff med en gammal vän. Jag måste förresten hylla även det dansanta sväng som rytmsektionen Ola Strandberg (trummor) och Thomsson (bas) får till. Vem har sagt att man inte kan dansa till symfrock??

Filmteamet icke att förglömma. Toppenklipp, snygga, suggestiva kameravinklar, så gott som alltid ”rätt” gubbe i kamerans fokus.  

Något negativt? Ja, ”Godsong” borde naturligtvis ha legat sist. Dess pompa är ju klippt och skuren för att avsluta konsert. Slutstycket i form av Flower Kings-klassikern ”Stardust We Are” låter visserligen toppen, men det känns lite räddhågset att inte göra sorti med sitt eget paradslutnummer. Och med tanke på att DVD:n gissningsvis säljer sina flesta exemplar utomlands, så kanske Fröberg borde ha kört allt sitt mellansnack på engelska.

Javisstja, i paketet ingår musiken på dubbel CD också, måhända av intresse.

Hasse Fröberg & Musical Companion – No Place Like Home – the consert
Glassville Records

Seconds – Intro
Can’t Stop The Clock
Everything Can Change
Godsong
Pages
Valleys and Fields (Previously unreleased)
Song for July
Chasing a Dream (Previously unreleased)
Genius
Something Worth Dying For
In The Warmth Of The Evening
Life Will Kill You
Fallen Empire
Venice CA
Stardust We Are
Someone Else’s Fault

Hasse Fröberg Facebook

https://www.hfmcband.com/

Betyg: 8/10

Daniel Reichberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.