Wobbler – From Silence to Somewhere

Wobbler är ett norskt band som spelar symfonisk rock, starkt influerade av den gamla klassiska progressiva rocken. From Silence to Somewhere är bandets fjärde platta, utgiven på Karisma Records och består av fyra låtar.

Helhetskänslan är att plattan är ett måste för den som gillar symfonisk och progressive rock, jag fastnade redan vid första genomlyssningen och skivan blir bara bättre för varje lyssning. Fick även lust att sätta på Van der Graaf Generators mästerverk ”The Least We Can Do Is Wave To Each Other” från 1970, inte för att de är särskilt lika men för att Wobbler har lyckats fånga den genuina 70-talskänslan på nya skivan.

Något mer som uppskattades mycket var de grymma partierna med hammondorgel och chamberlin, ni vet klaviaturinstrumentet som betjänten Lurch i den gamla tv-serien ”Familjen Addams” från 60-talet spelar på.

Första låten, skivans titelspår är knappt 21 minuter lång. En bra längd för ett spår med många varierande partier. Det växlar mellan lugna delar och ösiga partier och tankarna går musikaliskt bland annat till Yes – sångarens ton har även viss likhet med Jon Anderssons sång – King Crimson och Genesis. I vissa delar av denna mångfasetterade låt finns renässansinfluenser och i andra delar infinner sig även en Kaipa-känsla. Det förekommer skönt flöjtspel och grymma partier med rikligt med mellotron och hammondorgel. Ett riktigt bra alster som inte låter sig beskrivas särskilt enkelt!

Andra låten ”Rendered in Shades of Green” är bara drygt två minuter lång, en lugn – lite ödesmättad – instrumental låt. Den känns dock mer som en övergång till ”Fermented Hours”, vilken klockar in på dryga tio minuter.

Fermentet Hours” är en ösig låt med fyllig ljudbild och proggiga taktväxlingar med skön basgång. Elgitarrerna känns inspirerade av 70-talsklassiker. En del av sången är på italienska, kanske för att förstärka renässanskänslan som återkommer i olika avsnitt på albumet.

Fjärde låten, ”Foxlight”, är dryga 13 minuter lång och börjar med ett drömlikt ljudlandskap med drillande flöjtspel och stämsång – tänk dig en grönskande solig sommaräng i den norska fjällen…. Sköna inslag av glockenspiel och percussion förstärker den drömlika känslan. Spåret övergår i tyngre partier efter en stund med blandat chamberlin ihop med flöjt och akustiska flamecogitarrer. På slutet går renässansinfluenserna igen och blandas med sång på kanon. Här kommer även bland annat chamberlinspelet åter, det funkar fantastiskt bra.

 

Bandet bildades i Hønefoss 1999 och består av medlemmarna:
Lars Fredrik Frøislie på keyboards
Kristian Karl Hultgren på bas, klarinett
Martin Nordrum Kneppen på trummor, percussion
Andreas Wettergreen Strømman Prestmo på sång, gitarr, glockenspiel och percussion
Geir Marius Bergom Halleland på gitarr

Wobbler – From Silence to Somewhere
Karisma Records

1. From Silence to Somewhere
2. Rendered in Shades of Green
3. Fermented Hours
4. Foxlight

www.facebook.com/wobblerofficial

Betyg: 9 av 10

Helena Kernell

.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.