E-Mail

info@artrock.se

 

Artiklar

 

 

 

 

 

Crop Circle Sam – En progressiv cirkel i sädesfältet

- Det var en nödvändighet att sparka sönder knäskålarna på mina gudar för att kunna fortsätta färdas mot en bättre musikalisk verklighet. Idag är jag min egen gud och knäskålarna finns till förfogande för den som vill sätta på sig kängorna.

Ett gammalt skyddsrum under ett nedlagt postkontor någonstans i Göteborg är platsen för den första intervjun någonsin med Sveriges bäst bevarade hemlighet inom den progressiva rocken, Crop Circle Sam. Efter myspace-succéer med album som Far away from Ithaka, Hiding from the rain och Penny Lane revisited har människor från hela världen börjat undra. Vad döljer sig bakom förlåten egentligen? Vem är Crop Circle Sam?

 

Musikalisk förlossning

- Jag är en produkt av en enklare verklighet, en tid då det gick att ta på saker och samtiden var tydlig. Den världen finns inte längre. Det är som om min själ har blivit rånad. Sam drar en hand genom sitt långa svarta otvättade hår och försvinner in i sig själv för ett par sekunder som om han funderar på att tacka för sig.

- Men jag har själv bidragit till att förpesta och störta den gamla ordningen genom att under en tid av mitt liv låta min hjärna distraheras av punk och kaos ...

Att prata om sig själv verkar inte vara något favoritämne. Istället styr han över samtalet till ett område där han verkar känna sig betydligt mer bekväm.

- Det är spänningen, äventyret och verklighetsflykten i musiken jag vill åt. Att från början aldrig veta vart musiken ska ta vägen. En bra låt ska överraska. Det spelar ingen roll om det är ett taktbyte eller en oväntad textrad. Ta till exempel Sam the Penny Lane kid från senaste plattan Penny Lane revisited. Den låten fick sitt eget liv och ville aldrig ta slut. Helt plötsligt var allt över och låten  född. Det är då det blir som bäst, förklarar han. Sam the Penny Lane kid var förutbestämd att bli till. Det kändes bara så självklart efteråt.

 

Ingen plats för skval-lyssnaren

Efter ett halvår av korrespondens via mejl och tre ombokade intervjuer sitter äntligen det vänliga, men något motvilliga intervjuobjektet mittemot mig. Det är något androgynt över hans utstrålning som påminner mig om en tid då Alice Cooper och David Bowie gick från att vara missförstådda hovnarrar till gatans hyllade kungar. Enligt Sam är mina trettiofem år gamla liknelser och referensdragningar helt betydelselösa.

- Om lyssnaren fokuserar på vad den inte förstår i min musik snarare än att hänga upp sig på de lättsmälta partierna eller hur jag ser ut, då känner jag mig nöjd. Jag vill att alla ska få sin egen bild av min musik och bli nyfikna på vad som händer bakom nästa hörn. Mersmak och eftertanke är två ledord för effekten jag är ute efter när jag skriver. Jag vill bjuda på en resa där det inte finns plats för skval-lyssnaren. Med det inte sagt att jag alltid når mitt mål.

 

Livets kortlek

Det är här i dunklet det händer. Det är här, inramad av tyger i murriga färger, som multiinstrumentalisten Crop Circle Sam skriver och spelar in den musik som fått fans av progressiv rock runt om i världen att förvånat höja på ögonbrynen och vilja ha mer. Men enligt honom själv är drivkraften en helt annan än den att blidka de som nu dunkar honom i ryggen.

- Det är processen som är glädjen för mig med det jag gör. Ibland tycks den vara ändlös. Det finns inget nu, bara en horisont och det är vad som händer på vägen dit som verkligen betyder något. Resan går aldrig att återskapa. Därför måste den hela tiden dokumenteras. Mer specifik än så vill Crop Circle Sam inte vara och att en del kan tänkas uppfatta hans musik som pretentiös är inget som bekymrar honom.

- Uppfattningen av mina musikaliska resor är vattendelaren. Registrerar du dem som pretentiös skit, då har du valt ett par helt andra glasögon än mina att se världen genom och det har jag inga som helst problem med. I min musik och mina texter berättar jag om hur jag ser på tillvaron. Det är mitt livs kortlek som blandas om och om igen. Men om du vill får du gärna vara med och spela …

www.myspace.com/cropcirclesam
www.ccsam.se

 

Mattias Lindeblad