E-Mail

info@artrock.se

 

Artiklar

 

 

 

 

 

 Will Romano ”Mountains Come Out of the Sky”
(Backbeat Books 2010)

 

Letat efter en riktigt fin bok som sammanfattar den gloriösa musik vi kallar progressiv rock? Sluta leta. ”Mountains Come Out of the Sky” besitter nämligen snart sagt alla de kännetecken som förknippas med begreppet praktverk.

Den lyrikkunnige känner igen titelstrofen från Yes ”Roundabout”, framsidan pryds av Rick Wakeman och förordet är skrivet av Bill Bruford. Så självklart presenteras Yes, utförligt och rikt illustrerat. Men Yes är bara ett av de många band som erhåller kapitel. Jättar som King Crimson, Genesis och Rush finns naturligtvis med, men även Gentle Giant, UK och Dream Theater får sina kapitel, och på sina håll återfinns teman typ amerikansk och italiensk prog, Canterbury-scenen, Colloseum/Greenslade eller ”Tubular Bells”, rubb och stubb kärleksfullt och engagerande berättat av en författare som helt uppenbart älskar progrocken, men inte fegar på att kritisera när han tycker ris är på sin plats. Måhända slumpar sig Will Romano lite väl lättvindigt förbi de senaste 20 åren, men å andra sidan fokuserar han på de tre helt rätta banden: Spock's Beard, The Flower Kings och Porcupine Tree. En stor bild på Roine Stolt får mitt Upsaliensiska lokalpatriothjärta att slå i 5/7-takt...

Nej, är det något jag kan beklaga, är det hur kortfattat Romano kastar sig förbi Marillions senaste kvartssekel. Visst – Fish-åren är av tung vikt, men sättningen med Steve Hogarth har levt och verkat oerhört mycket längre, oavsett vilken av sättningarna man rankar högst. Sedan hade jag gärna sett ett kapitel om Östeuropeisk prog (band som Omega och Electra förtjänar uppmärksamhet), men samtidigt begriper jag att en gräns måste sättas, hur stor vän jag än må vara av storvulen svulstighet.  

Men vad då – allt det här kan man ju hitta på Internet! Jodå, ägna ditt närmaste halvår åt dygnet runt-research och bildskanning, så kanske du får ihop något som är en tiondel så stilfullt. Eller skaffa ”Mountains Come Out of the Sky” och njut! Ska jag vara helt ärlig har jag inte läst riktigt hela boken ännu, men även detta skvallrar om dess briljans: Jag vill nämligen hushålla med godbitarna.

 

Betyg: 8/10

 

Daniel Reichberg