E-Mail

info@artrock.se

 

Artiklar

 

 

 

 

 

Richie Unterberger – The Unreleased Beatles
(Backbeat Books)

Tusentals böcker, miljoner artiklar och naturligtvis låtarna - finns det fortfarande kvar något att säga om musikhistoriens största sensation, något som inte redan upprapats tusen gånger och en?

Ja, tydligen. För här landar ännu en tegelstensbetonad volym, denna gång om allt det som inte släppts på skiva. Den Beatles-kunnige vet att bandet lät spelarna rulla för fullt även när de inte skapade för kommersiellt bruk; producenten George Martin förstod liksom teknikerna Geoff Emerick och Ken Scott att här fanns saker att bevara för eftervärlden. Ja, det var inte bara dessa tre som satsade på sparande, utan många i Beatles omgivning och inte minst medlemmarna själva såg till att pränta ner sak efter sak – här kan till exempel läsas om hur Paul McCartney instruerade turnéledaren Tony Barrow att banda sommargiget på Candlestick Park i San Francisco 1966; han kände väl på sig att det var sista riktiga konserten The Beatles någonsin skulle göra.

”The Unreleased Beatles” innehåller som hintat en oerhörd radda med liveinspelningar, från vardagsrummet hemma i Liverpool 1960 och ända till det slitsamma slut som förevigats i ”Let it Be”-filmen (alltihop detaljbeskrivet av en författare som tydligt ägnat år och dar åt boken), men livespelandet utgör samtidigt endast en liten del av de nära fyrahundra sidornas nördfröjder. Myriader av mer eller mindre obskyra studioinspelningar tar upp bokens lejonpart, kultklassiker som ”What's the New Mary Jane”, ”The Maharishi Song” och ”Sour Milk Sea” friläggs, mer namnkunniga hits ges evolutionens liv, julskivorna analyseras, låtar som skänkts bort ställs i zenit, de absurda ryktena om Paul McCartneys påstådda död likaså...ja, här ägnas ett helt kapitel åt mytomspunna Beatleslåtar som aldrig funnits!

Dårar som undertecknad kastar sig mellan epokerna med den dreglande bulldoggens uppsyn. Ja, här finns saker jag aldrig tidigare hört talas om, som exempelvis de vrickade hemmainspelningar John Lennon ägnade sig åt i landsbygdsexilens 1966. Efter lite detektivarbete har jag lokaliserat dem och kan kategorisera dem som såväl skräp som fascinerande. Just det - författaren räds inte rekommendera skugglagd aktivitet; tvärtom rekommenderar Unterberger bootleg efter bootleg, allt för att även läsaren ska kunna företa samma extravaganta expedition som han själv.

Nackdelar?

Ja, kanske är ”The Unreleased Beatles” lite väl detaljerad. Emellanåt fastnar man i ett evigt rabblande, men å andra sidan - borde författaren ha utelämnat fakta han finner relevanta? Framför allt hade jag dock förväntat mig ett kapitel om kronan på den outgivna Beatles-juvelen, nämligen beställningsverket ”Carnival of Light”, ett megaavantgardistiskt ljudkollage till vilket samtliga medlemmar bidrog och som föregick den långt mer kända ”Revolution 9” med långt över ett år. Här överstökas projektet i några för boken otypiskt torrlagda sentenser.

 

Betyg: 9/10

 

Daniel Reichberg