E-Mail

info@artrock.se

 

Artiklar

 

 

 

 

Nektar
”A tab in the ocean”
”Remember the future”
(itsaboutmusic.com)

 

Ännu i denna dag ploppar det upp nya skivetiketter som utskott för ägarens vilja att sprida god musik vilken annars riskerar försvinna i historiens töcken. Bland dessa återfinns amerikanska It's About Music, vilka specialiserat sig på folkrock, countryrock samt inte minst psykedelia och prog. Bland etikettens mest ambitiösa program finns återutgivandet av Nektar, britterna som många trodde var tyskar eftersom gruppen i början var baserad i Hamburg. 

Först ut finner vi albumen ”A Tab in the Ocean” och ”Remember the Future”. Förstnämnda inleds med sitt svävande, sirliga, men samtidigt tunga titelspår, en gång upptagande LP:ns hela förstasida. Till skillnad från sina vid tiden (1972) många grannar (”Tarkus”, ”Supper's Ready”, ”Close to the Edge”), är ”A Tab in the Ocean” inte de tvära kastens mastodontverk. Tvärtom lunkar låten på med lite fanfarer här och där, snarare då lik Pink Floyds ”Atom Heart Mother”, men helt utan den tristess jag förknippar med sistnämnda. Tempot må vara enhetligt, men intensiteten desto mer varierad. Efter de dryga femton minuterna sitter jag mest och flinar över att det gick så fort.

Den forna b-sidans fyra mer reguljärt uppbyggda låtar är också mer reguljära till stilen. Typisk tidig 1970-talsrock utan den gadd som kännetecknat LP:ns framsida.

It's About Music ger oss en bonusskiva kallad ”In the Beginning”, bestående av Nektars jungfruinspelningar. Som en mer sakral variant av Deep Purples första sättning skulle jag säga...fast ändå inte riktigt.

Här kan för övrigt nämnas att Iron Maiden tolv år senare gav ut en cover på albumets ”King of Twilight” som baksida till sin ”Aces High”-singel; Maidenbasisten Steve Harris är stort Nektar-fan.

 

”Remember the Future” är möjligen än mer psykedelisk än ”A Tab in the Ocean”. En märklig utveckling kan tyckas, då rockvärlden i övrigt blev allt mindre psykedelisk under detta skede. Nektar går emellertid åt ”fel” håll och flummar loss ordentligt. ”Remember the Future” består av fyra delar, vilka tar upp hela den LP som gavs ut 1973. Är du spacerockare lär du tycka jag är en idiot – det här är ju det bästa som finns! Men personligen är jag så barnsligt förtjust i strukturerad lyrik och melodik att jag efter ett tag skruvar på mig. Dock ska det sägas att Nektar tid efter annan får till riktigt ljuvliga musikbitar. Ta till exempel den ordlösa stämsången i början av ”Remember the Future part two” och sedan för all del ett långt stycke som får mig att tänka på The Moody Blues och Magic Pies softare stunder, så...nej, dåligt är det då rakt inte.

CD 1 avslutas med en liveupptagning av hela rasket, och så får vi en bonusdisk kallad ”Vivo Niteroi”, innehållande ännu en konsert, denna gång en sorts ”best of”, inspelad i Brasilien av det återförenade Nektar.  För Nektar är sedan ett antal år åter en kraft att ha i åtanke. Och nu är halva bandet faktiskt tyskar!

 

Daniel Reichberg

 

PS. Gå in på sajten, för där finns massor med mums att beställa! DS.

http://itsaboutmusic.com/