E-Mail

info@artrock.se

 

Artiklar

 

 

 

 

 

Paul Hegarty & Martin Halliwell - Beyond and Before, progressive rock since the 1960’s


(Continuum Books)

Redan bokens framsida skvallrar om ambitionsnivån.
Titeln stulen från första Yes-albumet, illustrationen från The Mars Volta. Här handlar det om att fånga HELA progrocken i all dess vidunderliga prakt. Detta gör de båda kulturvetarna i väldigt vetenskaplig form; notapparaten är omfattande och referenserna haglar. Tursamt nog blir Hegarty och Halliwell aldrig för akademiska av sig, utan texterna flyter på ett lättläst sätt.

Till verkets fördelar hör att man inte följer en strikt kronologi, utan istället delar upp boken tematiskt. De övergripande delarna Before and During samt Beyond innehåller således undertitlar som Extended Form, Myth and Modernity, The Female Voice och Neo-Progressive. Man kan riktigt se framför sig hur författarna myser när de härigenom bygger bok precis som ett klassiskt progrockepos! Även jag myser, då gamla fina progrocken härigenom belyses på sätt jag inte tidigare sett; på många håll lär jag mig helt nya saker. I kapitlet om konceptalbum åskådliggörs exempelvis "The Lamb Lies Down on Broadway" och "Tales from Topographic Oceans" (Genesis respektive Yes, som om ni inte visste) tydligare än förr, och i Post-Progressive-kapitlet suger jag åt mig kunskaperna om David Sylvian och Talk Talk, konstnärer som vanligen inte brukar nämnas i progrocksammanhang, men som lätt kan kopplas på tåget. Tristast är väl kapitlet The Roots of Progressive Rock, eftersom bakgrunden ältats så många gånger förr. Samtidigt kanske just DU har ett specialintresse på området, så vem är jag att sitta på höga hästar?
Så - lyckas boken täcka allt? Klart den inte gör. Det kan ingen bok någonsin göra. Här finns vidare en del svårbegripliga missar. En titt i registret visar till exempel att varken Meshuggah eller Coheed and Cambria alls nämns, detta medan författaren Bertolt Brechts namn droppas sex gånger! Kan man tolerera dylikt är emellertid "Beyond and Before" en av de mest djupgående läsningar kring progressiv musik, och därigenom en av de mest läsvärda. Minus dock för det sparsmakade bruket av illustrationer.Betyg: 8/10

www.continuumbooks.com

 

Daniel Reichberg