E-Mail

info@artrock.se

 

Artiklar

 

 

 

 

Colin Hart med Dick Allix  ”A Hart Life – the life story of Deep Purple’s and Rainbow’s road manager” (Wymer Publishing)

 

Colin Hart – känns namnet igen? Ja, hör du till Deep Purple- och Rainbow-fans av det mer nördiga slaget (sådana som jag, alltså), då finns en stor chans att du har sett namnet på åtskilliga skivomslag och i många turnéprogram. 1971 fick den unge engelsmannen jobb som roadie åt Deep Purple, han befordrades snart till turnéledare och behöll sin position ända till år 2001, först hos Deep Purple, sedan med Ritchie Blackmore i Rainbow, och slutligen tillbaka hos Deep Purple.  Bortsett från bandmedlemmarna själva finns med andra ord ingen som har så mycket att berätta om två av hårdrockens största grupper på vägarna i 30 års tid. Rättare sagt minns nog Hart mer än musikerna, då han ju inte kunde ägna sig åt lika mycket dekadens som sina arbetsgivare.

Här finns massor av anekdoter. Om struliga inspelningsprocesser, om vilda festnätter, om missade flygplan, om konflikter, avhopp, brutala kickningar, om en lite väl törstig Ian Gillan, om Ritchie Blackmores fräcka avskedsbrev 1993, om hur nonchalant Blackmore behandlat sin son Jürgen. Ja, när vi kommer till den period då Deep Purple till sist ledsnar på gitarristens allt mer tilltagande maktbegär, då förvandlas boken närmast till en rafflande thriller, där list, intriger och manipulation är enda sättet att skaka av sig besten. Men kärleken finns där ändå: Tid efter annan återkommer Hart till den enorma respekt han känner för Blackmore som musiker och alla de positiva minnen han har av mannen i svart. Plussa på med starka personporträtt av Jon Lord, Ronnie James Dio, Cozy Powell, Graham Bonnet, Joe Lynn Turner och alla de andra.

Denna bok är absolut obligatorisk läsning för var och en med specialintresse för ovan nämnda legendarer, men kan även med fördel läsas av den med allmänintresse för rockhistorien, för hur den ändrades utefter om årtiondet hette 60, 70, 80 eller 90. Just nu i vår är både Deep Purple och Blackmore’s Night aktuella med nya album, så varför inte läsa boken som en mycket underhållande – ofta dråplig – bakgrund till de två banden vi ser år 2013?

 

Daniel Reichberg