E-Mail

info@artrock.se

 

Artiklar

 

 

 

I BACKSPEGELN – ÅR 1986  

En krönika av Peter Dahlberg:

 

År 1986 började pudelrocken på allvar ta form. Det släpptes otroligt många bra AOR-skivor detta år. Tänkte ta upp några stycken här och försöka återuppväcka intresset för dem.

 

     

GTR – GTR 

Gitarristen Steve Howe (Yes, Asia) och gitarristen Steve Hackett (Genesis) gick samman i detta projekt som sorgligt nog bara släppte en skiva. Det cirkulerar en bootleg på en osläppt skiva med ofärdiga låtar men jag har varken sett eller hört den. Nerotrend ska den visst heta. Hur som helst så tar vi fokus på detta mästerverk med ovan nämnda gitarrister och sångaren Max Bacon (Bronze, Nightwing). Med sin lite Jon Anderson-lika stämma så fick de till det ordentligt. Låtarna är löjligt bra och produktionen stod ingen mindre än Geoff Downes (Asia) för. Behöver jag nämna att gitarrspelet är ypperligt? Nä, men nu gjorde jag det ändå.

 

      

ERIC MARTIN – I´M ONLY FOOLING MYSELF

Innan Eric gick med i Mr. Big eller flyttade till Japan så släppte han denna fantastiska platta 1986. Skivan svämmar över av hits och befinner sig i gränslandet mellan pop och aor. Utsökt producerad av den välrenommerade Richie Zito.  Eric har aldrig låtit bättre. Inte innan och inte efter heller.

 

      

GIUFFRA – SILK AND STEEL

Tråkigt nog var denna andra platta även deras sista. Bandet hade demos för en tredje skiva men de droppades av skivbolaget efter dålig försäljning. Några av de låtarna skulle dock senare dyka upp på House Of Lords debutplatta.

Med Greg Giuffria (Angel) vid rodret så skapade GIUFFRIA keyboardorienterad AOR av mycket hög klass. Bandet producerade denna skiva själva med den äran men tyvärr gick det åt pipsvängen.

 

       JOHN PARR – RUNNING THE ENDLESS MILE

Denna skiva följde i spåren efter succélåten St Elmos Fire från 1985. Här fanns flera bra låtar i samma klass. Tyvärr inkluderade han inte den låten på denna skiva vilket säkert bidrog till den blygsamma försäljningen. En mycket underskattad skiva av en fantastisk sångare, låtskrivare, producent. Ett måste i AOR-samlingen.

 

JEAN BEAUVOIR – DRUMS ALONG THE MOHAWK

Återigen en skiva mittemellan pop och aor. Här hade Jean lämnat det galna bandet Plasmatics med raklödderfantasten Wendy O Williams. Han fick här en mindre hit med Feel The Heat som var med i Stallones film Cobra. För er som inte var med på denna tid kan jag meddela att soundtracks till filmer var stort. Riktigt stort. Soundtracket till Top Gun släpptes samma år vilket blev en gigantisk framgång full med AOR-godis.

Jean släppte ytterligare en soloplatta som dock var ren pop innan han gick vidare och bildade AOR-mästerverket Voodoo X (1989) och därefter Crown Of Thorns.

 

 

Nu finns det förstås kändare AOR-skivor från detta år men jag ville lägga fokus på de lite mindre kända men som är minst lika bra. Hoppas jag kan få någon därute att bli nyfiken i alla fall.

 

På återseende!

Peter Dahlberg