E-Mail

info@artrock.se

 

Artiklar

 

 

 

I BACKSPEGELN 1990

En krönika av Peter Dahlberg:

Hej igen, jag fick lite blodad tand och tänkte dyka upp här då och då och presentera bra AOR-skivor som är värda att återupptäckas. Jag hoppar lite mellan åren och tar nu 1990

 

DONNY OSMOND – EYES DON´T LIE

Men hallå, kanske många av er tänker nu. Donny fucking Osmond? Jodå, tillsammans med producent-teamet Carl Sturken & Evan Rogers gjorde Donny sitt livs platta. Späckad med låtar att döda för. Det roliga är att det håller än idag. Jag var ju lite Osmonds-fan i mina väldigt unga år så när jag såg denna platta 1990 så köpte jag den mest på skoj, men den blev en av mina favoritplattor från det året. Idag kan den vara svår att hitta men får ni tag på ett ex så tveka inte. Gillar ni bra AOR med killer-refränger och bra sång så grab it!

 

 

ST PAUL – DOWN TO THE WIRE

St Paul är från Minneapolis och en utbrytare från Prince-kollektivet (ja, DEN Prince). 1990 släppte han överraskande nog denna platta som befinner sig lite i gränslandet AOR/Pop/Funky. Här hade han likt Donny Osmond hjälp av producenterna Sturken & Rogers och visst fick de till några grymma låtar här också. Framförallt ”Stranger to love” är en stående favorit hos mig men det finns andra också. Tyvärr blev det inte så mycket mer än denna skiva. Han ska visst ha släppt någon 1996 också, men den har jag inte lyckats hitta. Denna skiva kan också vara svår att hitta men som sagt, klart köpvärd!

 

 

DARYL BRAITHWAITE – RISE

Denna godbit från Australien tror jag inte heller många känner till. Här är det AOR/singer songwriter för hela slanten med många grymma låtar. Han hade en minde hit ett par år tidigare med låten ”One summer”. Denna skiva är lite mer eftertänksam och inte lika mycket pop. Det gör den inte sämre på något sätt. En mycket stark platta som sagt med ypperliga låtar och bra sång. Efter denna skiva släppte han inte så mycket mer bra grejer ifrån sig. Så ska ni köpa en platta med honom, satsa på denna!

 

 
 

RAT BAT BLUE – SQUEAK

Här är en riktig pärla från vårt egna Svedala. En av de bästa AOR-plattorna som någonsin släppts i detta land. Till min stora sorg kom det aldrig någon uppföljare. Låtarna är löjligt bra och väl framförda. Hittar ni denna godbit så vet ni vad ni ska göra!

 

 
 

REO SPEEDWAGON – THE EARTH, A SMALL MAN, HIS DOG AND A CHICKEN

Jag vet, en av AOR-genrens giganter men det kan ibland vara svårt att veta vilka skivor som är bra förutom de mest klassiska från 80-talet. Här har vi en pärla från 1990 med flera starka låtar helt i klass med de största från 80-talet. Inte bara sega ballader utan de rockar även till sig lite här och där. Tre oumbärliga låtar är ”Love is a rock”, ”Half way” och ”You won´t see me”.

 

Återkommer snart med nygamla tips från arkivet! // Peter Dahlberg