E-Mail

info@artrock.se

 

Artiklar

 

 

 

I BACKSPEGELN 1983

Nu backar jag tillbaka lite till 1983 och fortsätter lyfta fram de skivor som jag tycker är i AOR-genren (eller däromkring) och som inte tillhör de allra största klassikerna, men som ändå är bra.

 

LE ROUX – So Fired Up

Denna skiva med AOR-legenden Fergie Frederiksen kanske en del missat inklusive undertecknad. Fergie som bara ett år senare skulle göra den fantastiska Isolation med Toto visar här att han kunde göra bra musik på egen hand. Ingen storsäljare detta men den släpptes på remaster tidigare i år. Klassiska låtar är framförallt ”Carrie´s gone” och ”Don´t take it away”.

 

 

ROBIN GEORGE – Dangerous Music

Han skulle bli AOR-genrens Eric Saade men fastnade senare i blues-träsket istället. Efter att ha gjort en platta med David Byron (1981) så kom denna överraskning. Skivbolaget satsade hårt men Robin fick bara en semi-hit med ”Heartline”. Plattan innehåller några pärlor till som ”Shoot on sight”, ”Spy” och ”Don´t turn away”. Marc Bolan goes AOR kanske är en bra beskrivning på denna skiva!

 

 

PLANET P PROJECT – Planet P Project

En av mina dåvarande kompisar hade köpt denna LP då det begav sig och jag fastnade förstås för huvudlåten ”Why me?”. Här finns även ”King fo a day”, ”Only you and me” och ”Power tools”. Projektet styrdes/styrs av Tony Carey som spelade keyboard på den klassiska plattan Rising med Rainbow. Här är det med mer intellektuell AOR kanske man kan säga. Klart köpvärd förstås!

 

 

 
 

MICHAEL STANLEY BAND – You Can´t Fight Fashion

Detta superamerikanska band är inte heller ren AOR utan blandar in lite influenser från amerikansk rock/pop/country. Det är dock en grupp värd att upptäcka. Det är två sångare som turas om att sjunga. Dels då Michael Stanley som står för det mer rockiga eller countryinfluerade. Hans röst är mer raspig och maskulin. Sedan har vi då den andre med ljusare röst som gör en del fantastiska AOR-låtar på skivorna – Kevin Raleigh. Han var med i bandet fram till 1987 och spelade även keyboards. Han släppte därefter en soloskiva 1989 som jag ännu inte fått tag i. Hur som helst kan ni hitta en del AOR-godis, framförallt balladen ”The damage is done” på denna platta.

 

 
 

ALDO NOVA – Subject

Aldo Nova är väl kanske inte helt obekant i genren AOR. Ville ändå lyfta upp detta mästerverk till ytan igen. Den är rolig att lyssna på rakt igenom. Odödliga låtar är ”Always be mine”, ”Cry baby cry” och ”Monkey on your back”.

 

 
  Återkommer snart med fler tips! // Peter Dahlberg