GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Artiklar

 

Cloudscape

PROGPOWER EUROPE den 2:a Oktober 2005

Progpower är Cloudscapes första liveframträdande utanför Sverige. Vi har släppt 1 självbetitlad platta såhär långt och har i dagarna bokat studiotid för inspelningen av vårt 2:a alster som vi hoppas ska nå affärerna under sommaren 2006. Efter att vår debut platta släppts har vi gjort ett par gig i Skåne men, utlandsgig har lyst med sin frånvaro. Hur som helst så i somras kontaktade ”Progpower Europes” huvudman mig och frågade om vi var intresserade av att åka till Baarlo (Holland) för att göra ett gig på festivalen. Betänketiden varade ca 2 sekunder så, självklart svarade vi ”ja”. Under månaderna som gått fram tills oktober har förväntningarna stigit eftersom det självklart känns lite speciellt att göra ett gig utanför Sverige inför en publik som man inte har en aning om vad dom ska tycka. Vår platta har sålt bra i Europa men, man har ju såhär långt inte haft en aning om hur pass stor ”fan-skara” man har utomlands eller hur välkänd man är som band.

 

Lördagen den 1:a Oktober klockan 6:45

En polare (Peter) hämtar mig som ska följa med som ”crew” till Holland. Vi hämtar bilsläpet på Statoil i Helsingborg och kör sedan till replokalen för att lasta in instrument och övrig utrustning. Morgonen börjar ganska struligt, blinkers på släpet fungerar inte så, jag & Peter kör tillbaka till Statoil för att byta släp. Vi insåg även att den vi först hyrt var lite väl stor, som tur var hade dom en annan modell mindre för uthyrning. Tillbaka till replokalen igen och lastade in i ett rasande tempo, vi hade ju 80 mil framför oss att köra. Färden inleds med båt över Öresund till Helsingör för att sedan gå med bil mot Rödby, där vi i sin tur tog färjan till Puttgarden. Det var mycket bilköer och vägarbeten under resan genom Tyskland, så inte förrän vid 21 tiden var vi framme i Baarlo. Vi bar upp vår utrustning på våra hotellrum i rappet, för vi var ganska angelägna om att få komma fram till ”Sjiwa”, som huset heter där festivalen hålls. Vi hann ta någon öl och titta på Holländska ”Epica” innan vi återvände till vårt hotell. Stället såg trevligt ut och det var i stort sätt fullsatt.

 

Söndagen den 2:a Oktober (konsert dag)

 

På förmiddagen stack jag och några i bandet iväg till festival byggnaden (Sjiwa) för att leverera vår merchandise till folket som skötte försäljningen av detta till banden. Vi rekade stället lite och pratade med scenarbetarna. Klockan 12:00 var vi tillbaka på hotellrummen för att förbereda oss inför vårt gig. Väntan kändes grymt lång och i vanlig ordning så blev jag ganska rastlös, inte blev det bättre av att inte ha något att göra fram till 15:00, då vi skulle vara på plats i logen. 16:25 ska vi stå färdiga på scen för att köra igång vårt gig. Klockan 15:00 anlände vi med utrustning och hela arsenalen för att sedan slappa och förbereda sig mentalt inför giget i logen. Publiksiffran var redan hög då första bandet gick på scen (The Aurora Project). Vi hade ju ingen aning om 10 pers eller 1000 pers skulle se vårt gig.

Crew teamet på plats såg till att vi hade tillräckligt att dricka (vatten, öl, läsk…whatever). Alla i gruppen var nu på G och ju närmare klockan slog ”Cloudscape”, desto mer steg adrenalinet ;). Jag drack vatten i mängder vilket jag alltid gör innan ett gig och vardagskläderna byttes ut mot ”scen kostymen”. När bandet före oss (Dynamic Lights) gick av scen så gick allt i ett rasande tempo. Stressigast var det nog för Roger Landin (trummor) som både måste fixa till trumsetet + se till att backtracken är inkopplad och på plats. Plötsligt var klockan 16:25 och Rene frågade om vi var klara att starta. Det var vi med nöd och näppe, då drogs ridån åt sidan och Rene Janssen presenterade vårt band. Lokalen var full med folk till vår stora förvåning så när jag själv intog scenen under inledningen av ”As The Light Leads The Way”, gjorde jag vad jag brukar göra för att ”få igång publiken” på vinst eller förlust…..det blev vinst, publiken hängde på och ett flertal i publiken som stod längst fram sjöng med i texterna.

Giget kändes lite extra viktigt eftersom festivalen även besöktes flitigt av press och media.

 

Responsen efter giget var enormt bra, fans från höger och vänster kom fram med allt från papperslappar eller CD skivor för att få dom signerade. Vi hade även lyckan att springa på ett par fans som rest halva jordklotet för att se oss, två pers hade åkt över från USA, en kille från Skottland och en hade rest ända från Melbourne i Australien för att se oss live. Det var GRYMT hedrande och lite svårt att förstå att allt detta var verklighet, eftersom man inte varit ”ute på vägarna” så mycket ännu.

Kul kuriosa är även att jag sprang på Arjen Lucassen (Ayreon) som talade om att han redan visste vem jag var och gillade min sång. Mycket trevlig var han och såg dessutom ut att vara 2.5 meter lång sådan ;). Efter giget festade vi alla i bandet och umgicks med Marcel Coenen (Sun Caged) och deras nya sångare (Paul Villareal) och Marcels flickvän. Det blev en del öl med mina goda vänner i Norska Pagan´s Mind också. Mattias Norén (Progart) var också på plats vilket jag sett framemot i flera månader eftersom vi inte träffas så ofta i person.

Dagen efter var det dags för hemfärd, vid 9:00 lämnade vi Baarlo för att åter färdas de 80 milen och var hemma i Helsingborg runt 21 tiden.

(PS: Vi var tvungna att stanna till i Bordershopen i Puttgarden;).

Det jag skrivit är lite av en dagbok, jag hoppas ändå att ni kan känna lite av magin som fanns i Baarlo under hela festivalen. Jag ska definitivt åka dit igen för, även om festivalen inte är så stor så har jag aldrig upplevt en sådan härlig stämning på en festival förut.

 

Jag och Arjen (Ayreon) poserar för ett ”fan” som ville fota oss tillsammans.

 

Vår setlist var:
1. As The Light Leads The Way
2. Aqua 275
3. Witching Hour
4. The Presence Of Spirits
5. Everyday Is Up To You
6. Slave
7. Still Of The Night (Whitesnake cover)
8. 
Demon Tears (ny låt från kommande plattan)
9. Under Fire
10.In These Walls

Övriga band som spelade på festivalen var bl.a ”Pagan´s Mind, Pain Of Salvation, Wolverine, Epica, Dynamic Lights, Green Carnation osv.

 

Hoppas ni gillade min historia om vår vistelse på Progpower, och håller utkik efter vår nya platta under sommaren nästa år. Vår hemsida hittar ni på www.cloudscape.se

Cheers: Micke (Cloudscape)

 

 

 

 

©