GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Artiklar

 

Japan

av: Conny Myrberg.

Det finns säkert en hel del skatter gömda bland de svenska hemmens gamla vinylskivor. Själv fann jag en efter att ha hört de medverkande namnen på IB Expo 2005 med bl.a. Mick Karn.. I information om de band som denna bassist medverkat i fanns namn som Kate Bush, Bill Brudford och just gruppen Japan. Nu kan man inte skryta med att ha en större samling med denna grupp men ändå finns där tre vinyler varav det första släppet ger mest minnen. Tiden som det begav sig var på de ”glada” åren vilket körkorten bland vännerna började strömma in. Band som Judas Priest och liknande var de som mest spelades i de häftiga fordonen typ Ford Granada, Opel Record och de övriga märken som då gällde. Vino tinto, kir och öl var väl det som avnjöts mest runt detta sena 70-tal.

Ett kassettband stämde inte riktigt in på det övriga musiklyssnandet denna tid men var ändå ett av det mest spelande, kassetten vi pratar om är gruppen Japan och deras första skivsläpp "Adolescent Sex". Omslaget fastnade direkt vid affärens skivback och än i dag känns detta som ett härligt sådant, en skiva som jag inte glömmer i första taget.

Om man nu kan beskriva musiken i ord så får det bli dessa:

Funkiga basgångar med stor mängd inspirerad rock tillika massor av attityd vilket här genomsyras av ”groove” baktakter och ett album som känns unikt ända till nutidens dagar.

Skivan kan också beskrivas ha en blandning av genuin rock stundtals med bländande gitarriff och ett koncept fullt med originella låtar. Sången känns lite raspig och släpande med engelsk dialekt.

Allt detta levereras med en härlig respektlös attityd.

Lite historia:

Musikgruppen Japan gjorde sitt första framträdande 1976, då som support till The Fabulous Poodles. Den 23 maj 1977 fick de sitt första skivkontrakt där de även fick 1000 pund att köpa instrument för. Samma höst hade gruppen gjort runt tjugo låtar, vilka de plockade material för debutskivan. Denna platta producerades av Ray Singer som även bidrog med bakgrunds sång Japan`s manager Hansa (Hansa International) hade arbetat fram en strategi för att göra dem berömda på kortaste tid.

För att få uppmärksamhet fick låten "Whatever Gets You Through The Night" som den först var tänkt att heta, istället den nya titeln "Adolescent Sex". Även en utmanande reklamposter med en hand som närmar sig en mans gylf gjordes. Utseendemässigt fick de också en ny ”Look” vilket gjorde att de hamnade i olika ungdomstidningar. Bandmedlemmarna antog nu artistnamn som David Sylvian, Mick Karn och Steve Jansen.

Mars 1978 kom då första singeln "Don't Rain On My Parade" varvid debutplattan "Adolescent Sex" släpptes.Gruppen Japan fick inte bara uppmärksamhet i Japan och England, som support till band som Talking Heads och Blue Oyster Cult fick de ögonen på sig från hela dåtidens musikkretsar.

Kan även nämna som kuriosa att namnet på gruppen valdes i ren desperation strax innan gruppens första spelning. Musiken som då var inne var glamrock och band som The Cure såg dagens ljus.

Ja detta var en av mina ”glömda” skatter, har du några själv så tveka inte, skriv ner din historia och mejla till Artrock.se.

 

 

 

©