GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Khallice - The journey  (Magna Carta)  
1.Loneliness
2.I`ve lost my faith
3.Spiritual jewel
4.Wrong words
5.Thunderstorm
6.Vampire
7.Turn the page
8.Prophecy
9.The journey
10.Stuck

 

Detta Brasilianska proggmetal band började sin karriär som så många andra med att lira covers i form av Rush, Pink floyd, Led zeppelin och Deep purple. Tidigare har de producerat två demos, en på deras hemspråk och en på engelska. Den senare vid namn "Prophecy" blev väl mottagen och en de kom vid detta tillfälle med en temporär sångare som har varit med i den Mexikanska sättningen av Jesus christ superstar.

Denna fullängdsdebut bestående av gammalt omarbetat material och dels lite nytt. Samtliga i bandet är musiklärare influerade av Jazz, pop, Bossa nova och klassisk musik.

Att Khallice sneglat lite åt Dream Theaters håll råder här ingen som helst tvekan om. Dessa killar hanterar sina instrument riktigt, riktigt bra och nivån på skivan genomsyras av en hög jämn standard. Det finns både tunga partier och mer trallvänliga slingor precis som jag tycker att progressiv metal bör innehålla.

Att dom lyckas göra detta utan att det blir alltför ansträngt eller försöker efterlikna nåt annat band är bra, även om man här emellanåt hör vissa spår från Dream Theater. Mina favoritspår på skivan är Thunderstorm och Vampire vilken ibland låter lite som A.C.T, det är ett ruskigt gott sträng plockande en bit in i låten (ca 2.10 händer detta). Sättet att sjunga i denna del påminner också en hel del om Herman Saming. Två låtar som också utmärker sig lite extra är The journey och Prohpecy.

En debut som starkt behagar undertecknad, den har det mesta som progressive metal bör inneha enligt mitt sätt att se på genren. Det som ändå stör mig lite är det tråkiga elektroniska ljudet som ibland används på pukorna. Hade det inte varit för detta faktum kunde betyget tom. blivit ändå något bättre.

 

Betyg 8.5/10

Niklas Johansson

       

   

 

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©