GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Massimo Izzizzari - Unstable balance (Lion Music)  

Unstable balance
Access denied
Wordgame
Television man
Freeze frame
The alchemist
Violation of privacy
Take it or leave it
The enchanted sea
Teresa

 

Ny supergitarrist som var helt okänd för mig, men som efter lite efterforskningar, har visat sig medverka på otaliga inspelningar som spelas både på radio/tv dagligen världen över. Han har medverkat på minst 6 plattor med bandet Misturafina, medan ”Unstable balance” är hans första soloplatta.

Massimo Izzizzari började spela gitarr som 11-åring och utvecklades snabbt under tonåren till en gitarrist av rang hemma i Italien. Han medverkade i olika bandkonstellationer och spelade då främst jazz och fusion eftersom hans främsta inspirationskällor var gitarrister som Joe Satriani, Scott Henderson, Pat Metheny, Mike Stern, John Scofield, Greg Howe, Robben Ford mfl.

Rent gitarrtekniskt är Massimo en virtuos, men förirrar sig tack och lov inte in i ”gitarronanins träskmarker”, utan han bygger sitt spel på en skön ton, bra timing och variation av såväl teknik/stämningar inom musiken. Tekniskt ligger han definitivt i samma klass som ovan nämnda herrar, medan han däremot låtmässigt spelar i en annan division och då är jag enbart positiv i mitt omdöme.

Alla låtar på plattan har en skön och bärande grundmelodi som sedan broderas ut på ett härligt medryckande sätt, vilket gör att slutresultatet blir en genomgående mycket lättlyssnad gitarrplatta, vilket sällan är fallet inom instrumental gitarrmusik.

Allt är således helt instrumentalt och ligger i gränslandet jazz, rock, fusion, funk och metal, vilket ger en mycket intressant och inspirerande platta. Länge sedan är det jag blev så positivt påverkad av denna typ av musik! Hans medmusikanter på cd:n håller även de en mycket hög klass vilket är helt naturligt för att matcha Massimos klass.

Plattan har spelats in, producerats, mixats av Massimo själv och håller även ljudmässigt mycket hög klass. Ljudet är kristallklart med en skön balans mellan instrumenten, men där gitarren naturligtvis dominerar ljudbilden som sig bör på denna typ av platta.

Musiker på plattan: 
Massimo Izzizzari: Guitar, synthaxe, keyboards och programming.
Azeglio Izzizzari: Drums
Mario Guarini: Bass 

Guests: 
Guiliano Izzizzari: Bass on ”Violation of privacy”
Fransesco Carlesi: Keyboards on ”Teresa”

Slutomdöme: 9/10

Staffan Vässmar  

       

   

 

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©