GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

 
Jorn Lande - Unlocking the past (Frontiers Records)
Jorn Lande – The Gathering
(Frontiers Records)
” Unlocking the past” “The Gathering”  
1. On and on 
2. Fool for your loving 
3. Cold sweat 
4. Lonely is the world/Letters from earth 
5. Burn 
6. Feel like making love 
7. Kill the King 
8. Perfect strangers 
9. Naked city 
10. The day the earth caught fire
1. Something real 
2. Gonna find the sun 
3. Bridges will burn 
4. Young forever 
5. Tungur knivur 
6. One day We will put out the sun 
7. Sunset station 
8. Hourglass 
9. Gate of tears 
10. House of cards 
11. My own way 
12. Worldchanger 
13. Abyss of Evil 
14. Where the winds blow    
15. Christine 
16. Big

 

Jorn är tillbaks efter att ha lämnat sin senaste grupp Masterplan, nu med omgjorda alster från hans tidigare karriär. Med sig har han en hel hop av musiker som exempelvis Jörn Viggo Lofstad, Tore Moren, Don Airy, Magnus Karlsson, Magnus Rose`n och Jaime Salzar. 

Det är två skivsläpp där det ena riktar in sig på enbart covers.

” Unlocking the past”.

Frågan gällande behovet av cover album kan alltid diskuteras, här kommer i alla fall ett som mer än väl behagar mitt sinne. Med en av världens bästa röster och med ett låtval tillika grupper som faller inom ramen av mitt egna lyssnande, är detta ett album som jag rekommenderar till fullo. ”Korpen” Lande har en röst som likt kameleonten kan efterlikna storheter som  Ronnie James Dio, David Coverdale och nog finns här allt lite Ian Gillan också.

Det är nästan som att Landes versioner ibland slår originalen, om inte så kommer han väldigt nära. Här finns många härliga gamla godingar som toppas med en ypperlig version av City Boy`s ”The Day The Earth Caught Fire".

8/10

“The Gathering”

Nog kan man undra vad som försiggår bakom kulisserna ibland. Med flertalet band och olika projekt ger den gode Lande allt som oftast ändå dessa en extra dimension. Några exempel, Masterplan, Beyond Twilight, Millenium, Brazen Abbot, Nikolo Kotzen och kanske mitt favoritalbum med Jorn bakom micken, ”Burn The Sun” med gruppen Ark. Det har också blivit en rad egna skivsläpp genom åren där  ”Worldchanger” nog får betraktas som det starkaste.

Här presenteras ett urval från dessa produktioner vilka några är helt nyinspelade medan andra fått en ansiktslyftning ”remixade”. Allt är digitaliserade av Tommy Hansen. Flertalet av spåren har också blivit tyngre och förbättrade ljudmässigt så för den Lande invigde finns också här godbitar att insupa. Lite av Jorn Lande`s varumärke ”inklusive korpläten” får vi med  tunga ”Tungur knivur” som är musik från isländsk 80-tals vikingafilm. 

7,5/10

Conny Myrberg  

       

   

 

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©