GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Tiles - Fly Paper (InsideOut Music)
1.Hide in my shadow
2.Sacred and mundane
3.Back and forth
4.Landscrape
5.Markers
6.Dragons, dreams and daring deeds
7.Crowded emptiness
8.Hide and seek
9.Passing notes (bonuslåt på första pressningen)

 

Detroits progstoltheter Tiles fyller ”moppe” och firar det med sitt femte studiosläpp. ”Fly Paper” bygger textmässigt på temat människans sårbarhet och utsatthet för olika typer av hot. Detta är delikat åskådliggjort genom ett Hugh Syme-utformat omslag där en av tidningspapper vikt svala seglar över New York. Elfte september-symboliken är uppenbar, dock är valet av tidningspapper av det mer beaktansvärda slaget…

Även musikaliskt hittar vi spår av intellektuella referenser. Det är nämligen gamle Rush-producenten Terry Brown som bidragit till att Tiles gör sig angenämt påminnande om just Torontosönerna, om än en aning mindre pampigt. Brown har designat en naken, osminkad ljudbild, vilken till en början kan kännas hård och kantig, men som efter ett tag framkallar en befriande fräsch livekänsla.

De spartanska arrangemangen bereder också bandet utrymme att progga på ett mer klassiskt vis än frekventa taktbyten och intrikata solon. Istället får vi höra övergångar till spännande rytmer och vackra passager härrörande från andra genrer, samt solon som bygger på harmonier och regelrätt jammande.

Att lyssna på ”Fly Paper” är lite grann som att uppvakta den blyga – om sin egen fägring ovetande – skönheten. Man får lyssna insmickrande och med tålamod, ty den avslöjar inte sina hemligheter i första taget. Och just detta faktum håller den ifrån de allra högsta betygen. Jag saknar någon, eller ett par låtar, som slår ner som bombnedslag och gör lyssnandet mer medryckande. Men icke desto mindre är detta en högtidsstund för oss som gillar Rush, och torde också finnas i smakpaletten hos fans av såväl Spock´s Beards senare verk som King´s X.

www.myspace.com/tilesmusic  

 

Betyg: 8/10

 

Jukka Paananen

 

 

 

 

 

       

   

   
   

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©