GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Revolution Renaissance – New Era (Frontiers/BAM)

Heroes
I did it my way
We are magic
Angel
Eden is burning
Glorious and divine
Born upon the cross
Keep the flame alive
Last night on earth 
Revolution Renaissance

 

Efter 13 album med Stratovarius kände Timo Tolkki att han kört fast med såväl musiken som musikerna i Finlands power metal stoltheter. Efter många om och men får man väl tillägga. Men istället för att göra en tredje soloskiva valde Tolkki att starta Revolution Renaissance, och för att ytterligare understryka att han vänder blad döpte han skivan till ”New Era”.

Musikaliskt är det dock inget nytt – än. Låtarna låg nämligen färdigskrivna och var avsedda för en kommande Stratovariusplatta, så i väntan på att ett nytt kompband skulle förkroppsligas valde Tolkki att spela in skivan med att antal gästmusiker och ge ut det som det nya bandets debut. De mest prominenta gästerna är naturligtvis sångarna Michael Kiske, som sjunger på hälften av spåren, och Tobias Sammet, som delar på återstoden av sångerna med Thunderstone vokalisten Pasi Rantanen.

Produktionen är signerad Tolkki och med ovanstående i beaktande är det ingen överraskning att det i mångt och mycket låter som hans tidigare skötebarn: Klassisk power metal med schlagerrefränger. Men man kan hoppas på att det fullbordade Revolution Renaissance väljer att satsa mer på den lite tyngre och långsammare metall de visar prov på i de av Rantanen sjungna ”Eden is burning” och ”Born upon the cross”, vilka för tankarna till en lättviktsupplaga av Black Sabbath under Tony Martin-eran. För hur välspelat och välsjunget det än är så behöver vi inte ytterligare ett band i stil med Edguy, vilket det mesta här låter som. Men om programförklaringen ”Revolution Renaissance” pekar ut den fortsatta färdriktningen, så känner åtminstone jag mig något lättad.

 

www.myspace.com/revolutionrenaissance

 

Betyg: 7/10

 

Av Jukka Paananen

 

 

 

 

   

  

 
   

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©