GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Osada Vida – The Body Parts Party (Metal Mind Productions)

1. Body
2. Liver
3. Brain
4. Tongue
5. Spine
6. Heart
7. Muscle
8. Bone

 

”The Body Parts Party” är varken någon anatomilektion eller soundtracket till en ny splatterfilm. Det är titeln på polska Osada Vidas andra album (vilket innebär det femte om man räknar de inhemska, oberoende släppen). Som överskriften antyder och låttitlarna understryker är det ett tematiskt verk där lyriken kretsar kring funderingar och känslor som väcks i människans vardag. Dessa intryck ges sedan ett ursprung som uppenbarligen kan förknippas med diverse kroppsorgan.

Låtarna drar åt det mörkare, melankoliska hållet och baseras oftast på riff kring vilka bandet improviserar fram en musikalisk struktur. Kompositionerna är följaktligen jambaserade och instrumentalisterna får gott om utrymme att torgföra sina förmågor, men detta till trots känns låtmaterialet ganska statiskt. Det verkar som om de trampar runt i cirklar och som lyssnare tappar man lätt koncentrationen.

Kompet och den nedstämda ljudbilden har onekligen vissa kopplingar till Porcupine Tree, men där britterna har en klart definierad riktning och ett tydligt budskap i sin musik saknar jag både fokus och bärande melodier hos polackerna. Ibland får jag intrycket att Osada Vida är en grupp som snarare använder musiken som ett sätt att kommunicera med varandra på än att underhålla åhörare med. Det enda stycket jag verkligen fastnar för, och till vilket de verkar ha sparat all melodisk märg, är den innerliga och smäktande avslutningen ”Bone” (jag fick inte digipack-versionen). Där bryter sig bandet ut ur de dystra gråskalorna och låter gitarren spela en vacker, drillande melodislinga samtidigt som de kliver ut ur Porcupine Trees skugga och rör sig i en mer klädsam jazz-skrud.

www.myspace.com/osadavida 

 

Betyg: 5/10

 

Jukka Paananen

 

 

 

 

 

   

  

 
   

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©