GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Jupiter Society - First contact/Last warning (Fosfor Creation)

1. The pilot
2. Bismarck explorer
3. Cold rigid and remote
4. Abduction
5. The enemy
6. Solitude unites us
7. 8511
8. Presumed dying

 

Kapten Spock kommer hem från sitt arbete på utbildningsinstitutet och är trött. Ett litet paket i brevlådan piggar upp honom avsevärt, då han förstår att det intergalaktiska postverket förmedlat en ny cd-skiva. Omslaget lovar gott; en kärnbestyckad svävare, modell X-15, sprängs dramatiskt i luften och på baksidan anar man profilen av en den vise Obi C. Westholm, känd från de hårdföra svenska akterna Carptree och Crux. Ordförande Westholm har dessutom lyckats få in grabbar med Candelmass, Therion, och Frost i sitt CV i styrelsen för Jupitersällskapet, så här lär det nog bli åka av. Galaxer i mina braxer, tänker Kapten Spock och sätter den silverglänsande plastskivan under sin musiklaser.

”The pilot” öppnar resan med mäktiga syntar och kosmiska vibrationer, och skapar bilden av en uppgående sol över ett kargt rymdlandskap. Militäriska trummor träder in och dramatiken ökar. På sång kommer Nils Erikson in och hans dramatiska röst, som påminner om såväl David Bowies som Ola Salos, passar bra i sammanhanget. Med lite robotröster och rymdljud som extra garnering lyckas ordförande Westholm göra bra science fictionunderhållning utan bilder. (Erikson är en gammal bekantskap, upptäcker Kapten Spock och plockar fram hans fina cd ”Spår” från 1996 och nynnar med på ”Min bror och jag”…Nananana…Det var tider det. Innan de intergalaktiska krigen..)

Dramatiken tilltar på ”Bigmarch explorer” med Öivin Tronstad på leadsång. Det vibrerar i luften och jag anar att det är Kapten Ayreon som går runt och visslar på grannplaneten och gillar det han hör. Mycket av allt är produktionens motto. Lager på lager med röster och syntar och någonstans i bakgrunden rytmfarkosten som driver på. När tredjespåret ”Cold rigid and remote” släpper fram en flygel inledningsvis får sinnet en stunds ro, men snart tar rymddramatiken vid, med Mats Léven bakom sångmiken. Det är stora gester och Lévens lite väl gnälliga stämma som berättare

Precis som Kapten Ayreon på grannplaneten lejer ordförande Westholm in olika sångare på olika spår. På ”Abduction” är det dags för Ola Backman att komma ut ur tryckkammaren för några verser, även om det låter som han återvänder dit under låtens andra hälft.

Skivans längsta låt, dock ej mätt i ljusår, ”The enemy” ger oss lite hederliga, huggande metallgitarrer och Nils på sång igen. Bra, för jag tycker kadett Erikson har en lagom avvägning mellan dramatik och personlighet men överstyr inte och försöker leka Wagner i rockrymden.

”The enemy” tar ut hela registret och skapar mot slutet en illusion av en gigantisk rymdsvävare som sakta glider bort, understödd av änglars sång. Riktigt mäktigt. På efterföljande ”Solitude unites us” är sångmelodin betydligt rakare och här passar sergeant Lévens röst bättre. På skivans näst sista spår, ”8911”, mörknar dramat ytterligare och i avslutande ”Presumed dying” får våra hjältar definitivt på nöten när rymdimperiet slår tillbaka och den exploderande svävaren på omslaget får sin förklaring.

Kapten Spock tar av sig hörlurarna och funderar. Är det måntro någon filosofisk symbolik i denna rymdberättelse, eller är det helt enkelt lite bombastisk science – fiction underhållning? Ibland kan alltför pretentiösa och storvulna epos ta sig själva på för stort allvar och ordspråket ”tomma tunnor bullrar mest” ligger nära till hands. Jag tvivlar inte på Carl Westholms ambitioner – gå gärna in på www.jupitersociety.se och låt er imponeras av storyn och presentationen av Jupitersällskapet. Samtidigt har jag svårt att ta pretentionerna på riktigt allvar och i mina öron är det en lite väl melodramatisk rymdopera – givetvis fullspäckad med duktiga insatser av alla inblandade. Jag blir ändå övermätt och mentalt trött av alla mäktiga elektroniska mattor, operaliknande melodier, robotröster, blippar och bloppar och saknar något naket, äkta och nära. Men är du såld på pompsymfonier á lá Ayreon, Stream of Passion eller Kamelot så är Jupiter Society ett säkert kort. Kapten Spock behöver dock vila upp sig med något gammalt från den analoga tidsåldern.

 

www.myspace.com/jupitersociety  

 

Betyg 6/10

 

Hans-Åke Höber

 

 

 

 

 

   

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©