GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Winterlong - Longing for the winter (Lion Music) 

01. Sky Travellers 
02. The Priest 
03. Northman 
04. Bloodshred 
05. Like Ships in the Night 
06. Nosferatu 
07. Wild Winter Nights 
08. And So We Remember 
09. Each Night We Die 
10. Twisting Your Tail 
11. The Hunter 
12. Retaliation 
13. Winterlong 
14. Judgement Day 
15. The Prediction of M. King Hubbart 
16. Dragon Breath 
17. The Heartland 
18. Elements

 

Winterlong är ett band som är gitarristen Thorbjörn Englunds lilla skötebarn och har under sina totalt 4 albumreleaser hunnit ha en del omorganisationer. Han ha bl.a. haft med musiker  som Anders Johansson (Hammerfall) och Andreas Lill (Vanden Plas), dessa två har då skött trummandet. På fjärde releasen så sköts det mesta av Englund själv.

Detta album är en best of historia som jag personligen bitvis har lite svårt för. Ljudkvalitén skiftar tyvärr också en del (Kanske kan det ha att göra med att just detta är ett nedladdat promo exemplar ?).

Albumet innehåller hela 18 låtar och det är ju iofs trevligt men den tämligen skiftande kvalitén av både ljud och musik gör den något svårlyssnad eller kanske snarare att man tappar lite intresset i dalarna, men som brukligt finns ju toppar också så klart. Här presenteras sköna instrumentala passager och en rad härliga melodier, så uppskattas även att albumet är ganska brett musikalisk. Winterlong har fått med det mesta inom melodisk/powermetal genren. Stundtals får man associationer till filmmusiken, då i stil som ett soundtrack. Vid något tillfälle även vibbar av musik från tv spel (som när man klått den fetaste av bossarna). Här och där anar vi även industriella inslag.

Samlingsalbum i all ära men oftast tappar man lite av helheten vilket man får från ett ordinärt studioalbum. Att här finns talang och vilja råder det inga tvivel om, jag  har i alla fall fått upp ögonen för Winterlong som på spår sexton ”Dragon Breath”.  I motsats till vad som normalt brukar slinka ner hos undertecknad så är detta spår en instrumental historia och ett bra exempel på en helt enkelt lysande låt med sina progressivare tongångar.

Så alltså en del "Up and Downs" men ändå sammantaget ett okej skivsläpp inom powermetal genren.

 

www.myspace.com/winterlongmetal

 

Betyg 6/10

 

Niklas Johansson

 

 

 

 

   

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©