GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Osada Vida - Three seats behind a triangle (Metal Mind Productions)
1. The Passion

1st Seat - Driving Desires To Become The Aim
2. Pictures From Inside (Part I) - Colours & Notes
3. Pictures From Inside (Part II) - Unlimited Mind
4. The Decision

2nd Seat - And Desires Are The Most Delicious Thing Of Routine
5. Devotion (Part I) - After Hours
6. Devotion (Part II) - Flying Time 
7. Tension Blossoms 

3rd Seat - Constant Rhythm Of The Routine Makes All Dreams Unaware
8. Everyday Ltd.
9. Boiling Point
10. Bitterly Disappointed 

11. The Rebirth Of Passion

12. In(s) Thru Mental (bonus track) 
13. ... And Don't Shut The Door (bonus track)

 

Osada Vida från Polen har släppt sitt första ”riktiga” album “Three seats behind a triangle” på Metal mind productions. Exemplaret i min hand är en remastrad utgåva från 2007 med bonusspår.

Bandet består av Lukasz Lisiak - bas, sång, Bartek Bereska – gitarr, Adam Podzimski - bebny / trummor & percussion, Rafal "r6" Paluszek / keyboards.

”Three seats..” är ett konceptalbum och musiken härstammar, enligt pressreleasen, i nedstigande led från Yes, Porcupine tree och Pain of Salvation. Här bjuds en mix av symfonisk rock, progressiv metal och neo-progressiv rock. Albumet blev ”månadens album” februari 2007 i det brasilianska e-zinet ” Progressive rock & progressive metal”.  Det låter med andra ord som om vi har något extraordinärt att sätta i cd:n, särskilt som första intrycket är albumets läckra artwork med Pink Floyd-vibrationer.

Hur låter det då?

Klart är att Osada vida är kompetenta musiker och har god fantasi i arrangemang och melodislingor, vilket framträder särskilt i de partier när tempot sänks och akustisk gitarr och piano träder fram i ljudbilden, som i sjätte spåret ”devotion part II ”. Tyvärr lider skivan av en dov och mullrig ljudbild i många spår, särskilt när Bartek Baresa lägger riff på den nedstämda gitarren på klassiskt metal-manér.  Då tenderar musiken att tappa koncentrationen och det låter lite för ofta som ett hyggligt gäng grabbar i Studiefrämjandets replokal som vill bli metalhjältar. Osada vida har inte samma förmåga som Pain of Salvation att få ett distat mangel och sköra melodier att samsas. När dessutom Lukasz Lisiak har ett begränsat register i sin sång, så blir klasskillnaden uppenbar till de band som inledningsvis nämndes som förebilder.  Just sången är nog plattans svagaste länk och ska Osada vida bli ett band i högsta divisionen är de nog tvungna att rekrytera en sångare med karisma.

Ett OK hantverk och med vissa glimrande partier, såsom det själfulla gitarrsolot i ”tension blossoms”, men tyvärr är plattan för gles på sådana höjdpunkter.

 

www.myspace.com/osadavida 

www.osadavida.art.pl/

 

Betyg 5 av 10

 

Hans-Åke Höber

 

 

 

 

 

       

   

   
   

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©