GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Elevener - When kaleidoscopes collide (Aor Heaven)

01: This Heart Of Mine 
02: Say If You Want 
03: Shooting Star 
04: I Still Remember 
05: A Thousand Girls 
06: All I Did 
07: Her Eyes 
08: All Of My Life 
09: Waking Up Without You 
10: Could It Be You 
11: There She Goes 

 

När Johan Bergqvist och Andreas Brodén slår sig samman så hamnar tidsmaskinen tjugo år bakåt. Elevener levererar melodisk rock i rakt nedstigande led från Toto, Journey och Survivor – vi pratar alltså 80-tal, bombastisk aor och kraftfulla refränger. Och grabbarna kan sin sak. De har dessutom ett gediget musikaliskt förflutet, där Johan på keyboards bland annat har Hammerfall och M.ill.ion på CV:t och Andreas lärt upp sig i USA och därefter studiojobbat som slick soul och funkgitarrist. Allt enligt pressreleasen.

”When kaleidoscopes collide” är en jämn platta, där genomsnittskvalitén är hög, men samtidigt är första känslan att jag saknar något som sticker ut och utmanar. Men efter ett antal genomlyssningar utkristalliserar sig nyanserna i materialet. (Jag kan jämföra med norska ”On the rise” som för ett par år sedan gav ut en suverän platta i samma genre- Även den krävde ett antal lyssningar innan låtarnas identitet trädde fram.)

Elevener bygger sin ljudbild på de klingande keyboardackorden och en distad gitarr som omväxlande tuggar rytmiskt, slår an kraftfulla ackord eller spelar melodislingan. Trummorna är feta och onyanserade – det smackar fläsk av virveln, jämna fjärdedelar på öppen hi-hat och baskaggen dunkar som basketbollar. Solona är få och korta. Oavsett om det är ballader, som ”I still remember”, allsångslåtar som ”A thousand girls” eller rökare som ”Her eyes” är konceptet detsamma; starta med några keyboardackord, slå in låten med ett fett trumslag, sjung en vers och så på med refrängen med stämmor och snygg melodi. Det blir lite som schlagerfestivalen – du vet hur uppbyggnaden av låtarna brukar vara, att det garanterat kommer en tonartshöjning och att den refräng som sätter sig bäst i huvudet vinner. Nu skippar gudskelov Elevener tonartshöjningen, men i stort sett varje låt är en schlager, om än i hårdare och mer smakfull förpackning.

I bilen eller som partyplatta för oss medelåldringar som undviker techno och hip-hop är ”When kaleidoscopes collide” ett bra val. För de som älskar allsång och cigarettändare likaså. Och är du hopplöst såld på 80-tals aor kommer du att älska den. Söker du något mer egensinnigt och spännande i musikväg får du däremot leta någon annanstans.

Betyg 8/10

 

Hans-Åke Höber

 

 

 

 

 

 

   

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©