GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Cog – Sharing Space (Superball Music/SPV)

01. No other way
02. Are you interested?
03. The movies over
04. What if
05. Bird of feather
06. Swamp
07. Sharing space
08. Say your last goodbye
09. How long
10. The town of Lincoln
11. Bitter pills
12. Four walls
13. Problem, reaction, solution

 

Från Sydney, Australien, kommer powertrion Cog. Deras debutskiva ”The New Normal” från 2005 gav dem viss ryktbarhet i hemlandet och uppföljaren, ”Sharing Space”, är inget annat än en 72 minuter lång uppvisning i teknisk postgrunge som förtjänar ett än mer omfattande genomslag.

Klang- och rytmmässigt skulle jag vilja placera Cog i ett segment där Tools mer sansade partier kan tänkas överlappa Pearl Jam. Trummisen Lucius Borich låter sina pukor driva låtarna på ett snärtigt och smakfullt vis; riffen och melodierna drar åt det nedstämda, mörkare hållet; och sångaren/gitarristen Flynn Gowers lidelsefulla betraktelser över den alltmer stigande intoleransen i samhället tangerar Eddie Vedders.

Med ett ambitiöst men trots allt ändamålsenligt progressivt handlag väver de in lyssnaren i repetitiva, nästan jäsande, kretslopp som mognar och växer för varje gång verser och refränger upprepas. Det är inte förrän man lyssnat igenom plattan ett par, tre gånger och låtit sig sugas in ljudlandskapet som deras durkdrivna musicerande avslöjar sig i sin fulla prakt.

Låtarna är enormt genomarbetade och välproducerade. Sångharmonier, keyboards och fioler är försiktigt men ändå verkningsfullt inskrivna i kompositionerna vilket utmynnar i en mångbottnad och slitstark skapelse – ”Sharing Space” är en platta som helt enkelt sätter en ny standard för den numera slätstrukna och USA-dominerade postgrungen.

Dock hade de behövt ytterligare någon raskare låt för balansens och tillgänglighetens skull, och visst låter Flynn Gower entonig emellanåt, men om du programmerar ner speltiden med si så där en kvart så har du en timmas vemodig, progressiv grunge att sjunka in i. Och tycker du som jag, att Pearl Jam tappat stinget på platta, så är detta ett givet köp!

www.myspace.com/cogrockmusic

www.cog.com.au/sharing_space/index.php

 

Betyg: 8/10

 

Jukka Paananen

 

 

 

 

 

 

   

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©