GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

O.T.R – Mamonama (Lion Music)

01. Ghetto
02. Taking you down
03. Hello (Dona Nobis Pacem)
04. The Corner Club
05. Mamonama
06. Steal the night
07. Face to face
08. Shine
09. Woman
10. Ride On

 

Det är inga duvungar i den musikaliska världen som utgör O.T.R. De mest namnkunniga i konstellationen är Jan Dumee, före detta gitarrist/låtskrivare från holländska progjazzrockarna Focus,  samt John Lawton som nog är mest känd som vokalist i Uriah Heep men även från Lucifer’s Friend. Här har herrarna slagit sig ihop med en brasiliansk rytmsektion bestående av Ney Conceição (bas), Xande Figueiredo (trummor) samt Marvio Ciribelli (keyboards)

Idén till O.T.R, som för övrigt står för On the Rocks, grundlades till en början av Jan Dumee under  turnén för sitt soloalbum, just kallat Rio on the rocks. Dumee blev imponerad av ovan nämda rytmherrar och planerna om ett nytt band föddes.

Att det ibland dyker upp nya grupper där medlemmarna har blandad musikalisk bakgrund är i sig inget nytt. Utkomsten av sådana projekt brukar däremot vara av varierat slag.

På Mamonama, som är gruppens debutalbum, bjuds vi på en annorlunda resa där de musikaliska influenserna är många. Att försöka placera in OTR i en genre är ingen lätt uppgift.  Gruppen väver på ett skickligt sätt samman progressiv melodisk rock, med jazz,  funk och blues. Att det är skickliga musiker som spelar råder det inget tvivel om. 

Skivan håller en jämn nivå, dock hade jag önskat mig några låtar i ett raskare tempo. Det enda jag egentligen inte kan förlika mig med på skivan är den smetiga balladen Hello, där Lawton mer låter som en pastisch på Nat King Cole. Även i boogie-rockande Ride On där jag närmast kommer att tänka på Status Quo.

Söker du ngt åt det snabbare,  eller mer lättillgängliga hållet, så är OTR inget för dig. Någon självklar hit finns inte och skivan kräver sin lyssning. För er andra som vill utöka skivsamligen med ngt annorlunda kan O.T.R vara värt en påhälsning.

 

http://www.otr-band.co.uk/

 

6/10

Henrik Gustring

 

 

 

 

 

   

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©