GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

D.F.A ”4th” (Moonjune Records)

1. Baltasaurus 14:19
2. Flying Trip 7:51
3. Vietato Generalizzare 6:40
4. Mosoq Runa 18:57
5. The Mirror 10:16
6. La ballata de s'isposa 'e Mannorri 6:16

 

Ett spännande paket från Moonjune records damp ner i brevlådan för några veckor sedan och med det ett par riktigt spännande nya skivor. Moonjune är både skiv- och produktionsbolag, med säte i NY. Namnet är hämtat från Soft Machine-trummisen Robert Wyatt:s skiva ”The moon in june” och ger en fingervisning om bolagets musikaliska preferenser. Det handlar om äventyrlig, gränsöverskridande musik med huvudfåran i något som skulle kunna benämnas progressiv jazz-rock.

Italienska D.F.A:s fjärde album, ”4th”, är paketets verkliga godbit. Bandet, som är en ny upplevelse för mig, har verkat sedan mitten av 90-talet och har tydligen fått utmärkta recensioner för sina tidigare alster. Musiken är till största delen instrumentell, med två vokala spår mot slutet av skivan. Musiken är genuint progressiv och har mycket av ”Canterbury-känsla” över sig. Virvlande keyboards, läckra solopassager, drivande, svängig rytmsektion. Då och då dyker atmosfäriska stycken upp och lättar trycket, akustiskt med flöjt, stråkar smygande trummor och snygga melodier. Keyboardisten Alberto Bonomi, gitarristen Silvio Minella, trummisen Alberto De Grandis, och bassisten Luca Baldassari smälter samman i ett musikaliskt uttryck fullt med infall som gör att det känns spännande och fräscht samtidigt som de aldrig offrar sammanhanget och svänget i låtarna. Dom kastar sig ut i långa, intrikata, välregisserade kompositioner, som inledande "Baltasaurus”, som bjuder på ett flöde av teman och figurer, några unisona takter och så en soloutflykt här och där och ändå känns det sammanhållet och konsekvent. Den nästan 19 minuter långa ”Mosoq runa” målar med hela paletten, från det stilla pianot som inleder, till jazz-fusion med osedvanligt sväng och ett makalöst gitarrspel av Minella. När så körtrion Andhira i avslutande ”La ballata de sisposa” väver sina medeltidsdoftande sångslingor runt musiken får vi ännu ett nytt uttryck som berikar helheten. Mycket snyggt!

Dave Lynch på Allmusic guide skriver att ”4th” är en värdig arvtagare till Hatfield and the north:s suveräna ”The rotters club” som kom 1975 och jag är benägen att hålla med. Hatfields var ju Canterburyscenens supergrupp och lyckades kombinera det vimsigt lekfulla hos Caravan med de avantgardistiska dragen hos Soft Machine. D.F.A lyckas på liknande sätt skapa något helt eget i genren och när såväl låtskapande som musikalitet är på topp samtidigt som musiken flyter lekfullt och obehindrat svängigt är det bara att sätta på replay och njuta.

www.myspace.com/dutyfreearea

 

Betyg 10/10

 

Hans-Åke Höber

 

 

 

 

 

   

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©