E-Mail

info@artrock.se

 

 

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

Recensioner

 

Martin Orford – The Old Road (Giant Electric Pea/SPV)
 

1. Grand designs
2. Power and speed
3. Ray of hope
4. Take it to the sun
5. Prelude
6. The old road
7. Out in the darkness
8. The time and the season
9. Endgame

 

Många är de artister som gnäller över nedladdning och piratkopiering av musik, men få går så långt som IQ´s förre keyboardist och grundare, Martin Orford. ”The Old Road” är nämligen Orfords avskedsföreställning från den musikbransch han vigt trettio år av sitt liv till. Som en ren protest mot att han inte får sin rättmätiga del av kakan han bidragit till, drar han sig helt sonika tillbaka – inte ens femtio år fyllda.

Tillsammans med Mike Holmes (gitarrist i IQ) grundade Orford The Lens 1978, vilket tre år senare utvecklades till en av neoproggens portalakter, IQ. Efter tiotalet album lämnade han förra året sitt skötebarn för att på egen hand formulera sin svanesång till musiken.

Det är med värme och nostalgi han tar farväl, den gode Orford. Musiken bär stora likheter med band som Genesis och Marillion snarare än med IQ; arrangemangen är rakare och melodierna enklare, ibland rent av allsångsmässiga, och i de fallen går tankarna till Asia. Det faktum att de sistnämndas sångare och bassist, John Wetton, medverkar på ett par av låtarna försvagar inte det spåret.

Bland övriga musiker märks Spock´s Beards rytmsektion, Nick D´Virgilio på trummor och bassisten Dave Meros, och inte heller de lyckas dölja sitt ursprung. Gitarrist på flera av låtarna är en annan kändis inom neoproggen, John Mitchell (Arena och It Bites).

Samtliga sångare på skivan tolkar Orfords texter med kärleksfull värme. Faktiskt sjunger kapellmästaren själv ett par av spåren med den äran. Men de bästa insatserna gör ändå de minst namnkunniga, David Longdon och Steve Thorne. Longdons ”Ray of hope” är en outsägligt vacker och vemodig ballad, medan Thorne bidrar med text och sång till ”Out in the darkness”, vilken rent av kunde ha platsat på Marillions ”Marbles”-album.

Vill du ha skön, avkopplande och därtill fräsch musik med hög nostalgifaktor, hittar du inte mycket som är bättre än ”The Old Road” idag.

 

Betyg: 8/10

 

Jukka Paananen

 

 

 

 

  

   

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna