E-Mail

info@artrock.se

 

 

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

Recensioner

 

Unitopia -  The Garden (InsideOut Music/Border)
 

Disk 1

01. One Day
02. The Garden
03. Angeliqua
04. Here I Am
05. I Wish I Could Fly
06. Inside The Power

Disk 2

01. Journey's Friend
02. Give And Take
03. When I'm Down
04. This Life
05. Love Never Ends
06. So Far Away
07. Don't Give Up Love
08. 321

 

Detta är den andra CDn från det australiska bandet Unitopia på Inside Out och den här gången är det en mycket ambitiös dubbel-CD. Ett s k koncept-album med temat ”försoning” (”redemption”).

Bandet bildades redan 1996 av sångaren Mark Trueck och Sean Timms på keyboards. Efter ett antal år kom debutalbumet ”More than a dream” 2005 som fick bra kritik även utanför Australien vilket fick de två att satsa rejält och efter tre år kommer alltså nu en mycket ambitiös uppföljare. Ytterligare musiker har knutits till de två och här finns också väldigt mycket orkestrala arrangemang utöver bandets egna insatser på plattan.

Musiken är väldigt mångfacetterad och innehåller element från snart sagt hela skalan av 60- och 70-talsmusik (t ex Queen, Electric Light Orchestra, Genesis, Yes) samt även av progrock från senare tid (t ex Spocks Beard, Transatlantic och Porcupine Tree). Men det finns även en tydlig influens från mer traditionell eller låt säga mer kommersiell mainstream musik (+ även lite improviserad jazz) vilket i mitt fall gjort att verket har känts väldigt svårt att bedöma. Till exempel så sjunger sångaren Mark Trueck mycket nära i stil en av mina favoritsångare i populärmusiken, nämligen Seal. Skulle vilja påstå att det låter som en blandning av Seal och den gamle 70-talssångaren Richie Havens. Det är tyvärr inte alltid till hans fördel, särskilt inte i de lite svagare melodierna på plattan.

Det börjar bra med en väldigt känslofylld och fin ballad sjungen alldeles utmärkt av Mark Trueck (”One day”). Kompet från pianisten är också väldigt fint. Sen kommer plattans längsta och kanske intressantaste verk, ”The Garden”, hela 22 och en halv minut lång. Här är en väldig blandning av saker och här man kan verkligen höra den australiska touchen på verket med en massa ”tropiska” naturläten invävt i det hela. Rätt mycket traditionell rock men också rätt fullt med prog-influenser. Avslutningen av detta långa parti (kallad ”The way back home”) är mäktig med en tät ljudväv i en rätt långsam takt och en härlig sång igen av Mark Trueck. Följande spår ”Angeliqua” påminner om 90-tals Porcupine Tree till stilen (”Stupid Dream”) även om sångaren i ett parti banne mig låter exakt som Seal vilket känns märkligt. Nästa spår ”Here I am” kan nog misstänkas släppas som en singel för här finns en härlig enkel melodi och en mycket fin produktion (men varför fick inte balladproffsen Seal eller Phil Collins ta hand om den direkt istället?). Nåväl, låten visar att Unitopia mycket väl kan slå igenom även kommersiellt och inte bara inom prog-kretsar.

Ytterligare en lång låt inleder CD 2 (”Journey’s Friend”) och det låter mycket Spock’s Beard och även fina keyboardsolon a la Tony Banks. Fin sång igen av Mark och en ”catchy” melodi med bra stöd från de andra musikerna. Plattans myslåt kommer sedan i ”Give and take” där jag återigen undrar lite varför inte Seal fick ta hand om denna låt istället. Han hade lyft låten ytterligare ett par dimensioner (om Mark ursäktar). Men vi får se, det kanske blir en kommersiell hit i alla fall. Skön är låten i alla fall.

Övriga låtar på CD 2 är inte alls lika imponerande (exempelvis den smöriga ”Love never ends” är närmast outhärdlig) med undantag för ”So far away” (där Sean Timms får visa vilken pianist han är - fast visst låter det lite stumfilmsaktigt här och där, eller hur?) och ”Don’t give up love” där stråkarna och stämsången får en att tänka på gamla Electric Light Orchestra i deras bästa dagar. Här är även en hel del härliga Mellotron-flöjter a la ”Strawberry Fields Forever” och även tjusiga syntsolon i Tony Banks stil.

Sista låten ”321” handlar om en skräckfylld gruvolycka (förmodligen i Australien) där gruvarbetarna blev instängda i en gruva i 321 timmar innan räddningen kom. Tänkvärd story men ack en så svag låt. Fast jag skall erkänna att explosionen i början måste låta häftig för den som har en bra ljudanläggning (dock pröva först med ljudet på skapligt låg nivå!).

Hela produktionen är rätt så imponerande och det hörs att man lagt ner tre års arbete på verket. Här är också väldigt mycket orkestrala arrangemang som måste ha kostat tid (och pengar). Men det är också omisskännligt att väldigt mycket av ljudmattorna kommer från Mellotron-slingor. Det betyder att väldigt ofta så har man lagt på både riktigt orkesterljud och Mellotron vilket har givit bra tyngd i många partier. Men tyvärr så blandas det hela med rätt så svaga melodier emellanåt. Sen måste jag tycka att partierna med improviserad jazz inte riktigt hör hemma på en koncept-platta som den här (skall hellre avnjutas live). Det här gör att jag trots att jag är imponerad av verket inte mäktar med att ge mer än betyget 7 till plattan. Det är ett mycket gott hantverk men jag fick inte den riktiga kicken av musiken mer än på några få delar av det mer än 100 minuter långa verket. Kanske är det ett lågt betyg men som recensent måste man känna rejält för en platta för att ge mycket höga betyg.

www.unitopiamusic.com

www.myspace.com/unitopiaband

 

7/10

 

Karl-Göran Karlsson

 

 

 

  

   

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna