E-Mail

info@artrock.se

 

 

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

Recensioner

 

Erik Mongrain – Equilibrium (AlterEgo Musique/Prophase Music)
 

1. A ripple effect
2. Alone in the mist
3. Equilibrium
4. Muse
5. The silent fool
6. Pandoras Box
7. Eons illusion
8. Raindigger
9. Maelström

 

Den 28-årige Kanadensiska gitarristen Erik Mongrain är en ny bekantskap för mig. ”Equilibrium” är hans andra egna album och släpps på det lilla bolaget Prophase. Eriks musik kategoriseras märkligt nog som ”New age”, vilket knappast är att se som en tydlig genre.

Enligt annalerna startade han sin karriär som gatusångare hemma I Montreal. Där utvecklade han sin speciella spelstil som kallas ”lap tapping”, som bland annat handlar om att slå ackorden på gitarrhalsen, med gitarren liggande i knäet. En förebild som kanske är bekant för några är amerikanen Leo Kottke.

Även om Erik övergått till att spela mer konventionellt, så är hans sätt att slå an på gitarren väldigt rytmiskt och de stålsträngade tonerna ackompanjeras av klapp och slag på lock och hals. Det är personligt och annorlunda, men i längden relativt enahanda.

 

Snabba ”A ripple effect” inleder albumet och Erik visar sin fingerfärdighet både vad gäller strängar och rytmiska anslag. ”Alone in the mist” är en betydligt lugnare affär och Michael Mannings bandlösa bas ger låten en extra laddning. Konceptet är detsamma i avslutande Maelström . Utöver Mannings bas gästspelar Bill Plummer på synthesizer emellanåt.

 

Musiken byggs av klanger och rytmer mer än av melodi och teman. Det låter som om Erik sitter och improviserar kring ett läckert sound han hittat, där snärtiga och spetsiga slag på strängarna rytmiskt inramar ett, till synes, slumpartat fingrande på strängarna. Stålsträngarnas ganska vassa och torra klang förstärks av produktion och spelstil, vilket gör att hörlurar inte är lämpligaste lyssningsutrustning.

 

”Equilibrium” är en intressant platta av en egensinnig och tekniskt skicklig gitarrist, men tyvärr tappar jag ofta fokus under lyssningen och störs lite av allt tipp-tapp på gitarren. Om Erik får toner och klanger att flöda mer avspänt, och undviker de hårda snärtarna som regelbundet rycker sönder lyssningen kan det bli riktigt njutbart. Men det händer tyvärr alltför sällan.

 

www.erikmongrain.com

www.myspace.com/erikrain

 

 

 

Betyg 5/10                                           

 

Hans-Åke Höber

 

 

 

  

   

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna