GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Overdrive - Let the Metal do the Talking (Lion Music, Bonnier Amigo)

1.Army of darkness 
2.Let the metal do the talking
3.Fight to the finish 
4.Bring me to submission 
5.Trapped under ice
6.Deceived 
7.Den of iniquity 
8.Gravy train 
9.Chasing highways 
10.Lodestar 
11.Sinister warfare 
12.Reincarnation

 

När jag härförleden recenserade Lecherys urstarka debut, ”Violator”, utpekade jag Heavy Load och 220 Volt som pionjärer inom svensk heavy metal. En grupp som jag definitivt borde ha nämnt i det sammanhanget men av någon anledning utelämnade är Overdrive. Nu ger det forna kultbandet ifrån sig en myndig tillrättavisning i form sitt tredje verk.

Trots att närmare ett kvarts sekel har förflutit sedan ”Swords & Axes” – som i all sin djuphavsgravsmörka prakt är en riktig svensk metallklassiker – låter det som det kunde ha gjort 1986. Riffen här är utmejslade ur samma dunkel som på föregångaren, fast med en hälsosam anstrykning av blåtoner i svärtan. I titellåten, som är en parafras på Joe Perry´s Projects ”Let the Music do the Talking”, får vi till och med höra lite slide. Andra gitarrpartier ur föreliggande springbrunn av riff som gör sitt till för att färga ljudbilden har vi i ”Fight to the finish” som skiftar i Dokken; instrumentale ”Den of iniquity” med bitoner av Michael Schenker; samt nyanserna av John Norum i ”Gravy train”. Dock måste jag genast understryka att det inte råder någon som helst pastischvarning över någonting på ”Let the Metal do the Talking”, alla referenspunkter är respektfullt infattade i Overdrives alldeles egna blytunga kungakrona.

I nye sångaren Per Karlsson har Overdrive dessutom en frontman som hanterar det raka ticsbefriade materialet med bravur, vare sig det handlar om domedagsriff eller klatschiga harmonier från Janne Starks och Kjell Jacobssons gitarrer. Detta är en högst välkommen återkomst.

 

www.myspace.com/overdrivesweden  

Betyg: 7/10

 

Jukka Paananen

 

 

 

 

       

   

   
   

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©