E-Mail

info@artrock.se

 

 

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

Recensioner

 

Lunatic Soul – Lunatic Soul (K-scope)
 

1. Prebirth
2. The New Beginning
3. Out On A Limb
4. Summerland
5. Lunatic Soul
6. Where The Darkness Is Deepest
7. Near Life Experience
8. Adrift
9. The Final Truth
10. Waiting For The Dawn

 

Sångaren Mariusz Duda från polska Riverside har tillsammans med multiinstrumentalisten Maciej Szelenbaum bildat projektet Lunatic Soul. Till sin hjälp har de Maciek Meller(Quidam), Wawrzyniec Dramowicz(Indukti), Michal Lapaj(Riverside) och sångerskan/skådespelerskan Anna Maria Buczek(som gråter ett ögonblick i en låt). En polsk supergrupp i vardande?

Redan vid första genomlyssningen lägger jag märke till att musiken är väldigt scenisk och filmatisk. Man kan med lite hjälp av sin fantasi lätt se scener och klipp där musiken passat perfekt. För mig betyder detta helt enkelt att det är bra musik.

Detta var vad jag såg framför mig när jag bekantade mig med plattan första gången: (kanske säger mer om en lunatic jag än om musiken...)

Scen 1: (Prebirth). ”Kvinnan vaknar för ett kort ögonblick upp, hon hör en massa olika ljud som vore hon på en marknad, allt blir snart svart igen....”

Scen 2: (The New Beginning) ”I en mindre motorbåt färdas de långsamt på en flod genom djungeln, kvinnan har ingen aning om var hon är och hon känner inte igen mannen som står vid ratten. Hon skakar av rädsla”

Scen 3: (Out On A Limb) ”Kvinnan sitter naken i en liten hydda. Händer och fötter är hopbundna. Hon hör en mässande musik och upptäcker samtidigt att hon gråter...”

Och så fortsätter det att skapas scener till sista låten.

 

Musiken är mässande och hypnotisk där upprepade teman hela tiden står i fokus och sången mest klättar och vrider sig runt dessa. Då inga elgitarrer trakteras utan endast akustiska sådana, ger det tillsammans med allehanda träblås- och stränginstrument en känsla av ”World music”. Sången från Mariusz Duda är som vanligt oklanderlig och produktionen är av hög klass. Det är klart att det låter lite Riverside ibland (typ ”I Believe” och ”After”) men det är väl inte så märkligt. Man kan också dra vissa paralleller till Porcupine Tree och No-Man.

Självklart är detta en CD för alla Riverside-fans men jag skulle vilja rekommendera den till alla som gillar atmosfärisk musik och som gillar att sitta i mörkret och låta musiken skapa bilder i huvudet.

Jag skulle inte bli förvånad om ”Lunatic Soul” hamnar högt på årets tio-i-topp listor, Mariusz skulle dock klämt in ett par låtar till för att hamna helt i topp även om 47 minuter räcker långt. Jag vill helt enkelt ha mer av detta.

www.myspace.com/lunaticsoulband

www.lunaticsoul.com/

 

Betyg: 7.5/10

 

Joachim Hansson

 

 

 

 

  

   

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna