GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Leverage - Blind fire (Frontiers Records)

1 Shadow in the rain
2 King of the night
3 Stormchild
4 Sentenced
5 Hellhorn
6 Mister Universe
7 Don´t touch the sun
8 Run down the hill
9 Heart of darkness
10 Learn to live

 

Leverage har mycket att leva upp till som nyförvärv på Frontiersetiketten. Under 2006 rönte de stora framgångar med sin debut ”Tides”, inte minst på melodicrock.com som utsåg albumet till det årets bästa progmetallskiva, och sångaren Pekka Heino – nej, inte han på SVT – till årets bästa sångare. Dessutom placerade sig två av skivans låtar bland de tjugo översta på topplistan över årets bästa metallåtar.

Föga överraskande följer ”Blind fire” sin föregångare troget i takt och ton; muskulös AOR med någon form av diet-Masterplan som referenspunkt. Låtskrivaren Tuomas Heikkinen, tillika en av gitarristerna, håller en hög lägstanivå i komponerandet, och sett till framställningssätt och sortiment bär han mycket gemensamt med vår egen Magnus Karlsson (Allen/Lande, Starbreaker mm).

Melodierna är allestädes närvarande med självhäftande refränger som den i Brother Firetribe dubblerande tenoren Heino framför med stor inlevelse. Emellanåt påminner han starkt om Uriah Heeps Bernie Shaw.

Trumfkorten i leken den här gången är det dramatiska midtempostycket ”Sentenced” som har samma blodgrupp som Mike Slamers (City Boy, Steelhouse Lane mm) episka låtar, och den lätt österländskt klingande ”Don´t touch the sun”, där Heino uppvisar en så respektingivande influens som Paul Rodgers.

Resten av materialet är även det starkt, men något för förutsägbart för att få de högsta betygen. Men kapaciteten finns där och vågar de ta ut svängarna mer och utveckla en mer särpräglad touch, kan dessa finländare bli riktigt stora.

I samband med denna utgivning släpps även debuten som mid-price med bonuslåtar.

www.myspace.com/leverageband

  

Betyg: 7/10

 

Jukka Paananen

 

 

 

 

 

       

   

   
   

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©