GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

EDENBRIDGE - MY EARTH DREAM (Napalm Records) 

1: THE FORCE WITHIN (1.05) 
2: SHADOWPLAY (5.24) Lyrics 
3: PARAMOUNT (4.21) Lyrics 
4: UNDYING DEVOTION (4.36) Lyrics 
5: ADAMANTINE (6.10) Lyrics 
6: WHALE RIDER (4.13) Lyrics 
7: REMEMBER ME (3.38) Lyrics 
8: FALLEN FROM GRACE (4.43) Lyrics 
9: PLACE OF HIGHER POWER (5.05) Lyrics 
10: MYEARTHDREAM SUITE (FOR GUITAR AND ORCHESTRA) (6.47) 
11: MYEARTHDREAM 

 

Med ett nytt skivbolag släpper Österriskiska Edenbridge sitt sjätte album och precis som pressutskicket antyder känns det fräschare och vitalare än på länge för ibland känns det som att Edenbridge går lite på halvfart. Det är synd för nu när Tarja Turunen inte längre är med i Nightwish är Edenbridge ganska ensamma på toppen inom operametalen. 

Sabine Edelsbacher har en stor, väldigt klar röst som är otroligt vacker vilket gör den svår att värja sig mot samtidigt som hon har ett större djup än Tarja vars röst är mer skolad. Här är det mer rock & roll vilket jag personligen föredrar och jag blir nästan lyrisk när The Czech Film Orchestra stämmer i med sina smäktande stråkar som i underbara ”Whale rider” som är bland det bästa jag någonsin har hört med Edenbridge. Lanval som vid sidan av Sabine är bandets förgrundsgestalt samtidigt som han är bandets musikaliska motor har hittat tillbaka och här finns en helhet som bandet i viss mån har saknat tidigare. 

Vi får tio låtar som avslutas med titellåten som mer kan liknas vid ett epos fördelat på sex akter vilket gör det till en ytterst värdig avslutning och innan dess har vi fått i oss fantastiska läckerbitar som ”Shadowplay”, ”Adamantine”, ”Fallen from grace” med flera och det slår mig att jag aldrig tidigare har hört så många gitarrharmonier vars maffighet jag bokstavligen älskar. Produktionen är fantastisk vilket även inlånandet av de äkta stråkarna är som i sin tur lyfter musiken samtidigt som den ger helt annat djup. Karl Groom (Threshold) har gjort ett fantastiskt jobb med sin mixning i den eminenta Finnvox studion. 

Alla bitar har fallit på plats så i mitt tycke är detta Edenbridge´s bästa platta som gör mig oerhört nyfiken på dess efterföljare för ”My earth dream” är en mycket bra och väldigt komplett platta helt befriad från djupdykningar och den kan helt säkert tilltala lyssnare av symfonisk progmetal för powermetal är det absolut inte tal om.

www.myspace.com/edenbridge

www.edenbridge.org 

8/10

Tore Larson

 

 

 

 

   

  

 
   

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©