GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Mattsson – Dream Child (Lion Music)

01. Prelude to life
02. I’m coming home
03. Dream child
04. Killing everything
05. This is our time
06. See the dreamer behold
07. Until our last goodbye
08. Moonlight dream
09. Heart of a clown
10. Life in the shadows
11. Heaven and hell unite
12. Goodbye 

 

Direktören för Lion Music, Lars-Eric Mattsson, har skapat ett respektingivande stall av fingerfärdiga artister till sitt bolag. Själv hör han med sina olika projekt; han väljer perrong efter vilken riktning den musikaliska visionen antar; till de mer produktiva.

Han inledde sin gärning i slutet av åttiotalet med ett knippe Lars-Eric Mattsson-skivor, fortsatte under nittiotalet med konstellationer som Vision och Astral Groove, och har sedan år 2000 – parallellt med progressiva stjärnbilder som Condition Red och Book of Reflections samt hyllningsalbum för några av sina hjältar – åstadkommit fyra album inom ramen för Mattsson, varav ”Dream Child” är det senaste.

Musiken tar ut svängarna ordentligt. Den är huvudsakligen symfonisk till sin karaktär med inslag av progressiva metallelement, men även med akustiska tillsatser i form av blås, stråkar och gitarrer. Det symfoniska får nog ändå framhållas som det mest framträdande draget, och det är även här sångerskan, tillika huvudrollsinnehavaren Adrienn Antal, kommer bäst till sin rätt med sin stundom operalika sopran i de episka kompositionerna. De instrumentala passagerna är långa och inhyser – utöver de progressiva metalldelarna – spännande kryddor från olika hörn ur musikvärlden, samt generöst med utrymme för direktörens mångfacetterade och väl avpassade gitarrslingor.

För alla er som faller för vemodiga, storslagna verk med tekniska arrangemang, kommer detta som en välkommen resa att göra igen och igen.

Läckert omslag förresten!

www.myspace.com/mattssondreamchild

  

Betyg: 7/10

 

Jukka Paananen

 

 

 

 

   

  

 
   

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©