E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Enochian Theory - Evolution: Creatio Ex Nihilio (Anomalousz Music Records)

 

1. Every ending has a beginning
2. Tedium
3. The dimensionless monolouge
4. T.D.M
5. A great odds with
6. Apathia
7. Triumvirate
8. Movement
9. After the movement
10. Waves of ascension
11. The fire around the lotus
12. The living continuum
13. A monument to the death of an idea

Ben Harris-Hayes: Throat & Guitar
Shaun Rayment: Bass guitar
Sam Street: Drums & Percussion
The Lost Orchestra: Piano, Synthesizers, Extra sounds

 

 

Engelska bandet Enochian Theory bildades 2004, efter att man insett att man alla fyra delade samma musikaliska visioner, och att samtliga inblandade dessutom var villiga att arbeta mycket hårt för att nå fram till sina uppsatta mål. Redan efter fem månader släpptes en egenproducerad sjulåtars demo, ”Our lengthening shadows”, som såldes via bandets hemsida och vid livegigs. I mitten av 2006 spelades så nästa demo in, denna gång betitlad A monument to the death of an idea”, och inte heller denna gång ledde det till att bandet fick något kontrakt, även om man uppmärksammades av många bolag. Däremot började man få ett rykte om sig som ett skickligt liveband, och man fick följa med som support till andra band som: Ephel Duath, Red Sparrowes och Twin Zero.

För att få fart på den musikaliska utgivningen på allvar bildade killarna ett eget skivbolag ” Anomalousz music records”, samt ett eget Pr och bokningsbolag, och detta resulterade i att man gav ut förut nämnda cd:s själva. Efter utgivningen började bandet än mer att få ett gott rykte om sig, för sin gränsöverskridande musik, men tyvärr slutade det hela med att originalgitarristen Scott Ware hoppade av bandet i januari 2008. Detta avskräckte dock inte de övriga tre, utan man fortsatte oförtrutet arbetet med första fullängdsalbumet, och efter ytterligare ett år av hårt arbete är nu plattan ”Evolution: Creatio Ex Nihilio” äntligen klar.

Plattan fick jag för recension för ganska så länge sedan, och jag har hunnit lyssna på den rejält många gånger då utgivningsdatumet låg långt fram i tiden. Mina första reaktioner över hur plattan lät var dock inte odelat positiva i början, men den har allteftersom tiden/lyssningar har gått bara ökat i intresse och gillande. Detta kan jag efter ett större antal genomlyssningar, säga handlar om att Enochian Theorys musik är mycket svårdefinierbar och mångfacetterad.

De musikaliska influenserna lyser igenom ganska så tydligt många gånger, men aldrig så mycket så att det blir jobbigt, utan mer som ett igenkännande. I låten ”Tedium” är det ena stunden lugnt och stillsamt, och lite sökande och då låter det lite som Pure Reason Revolution eller varför inte Riverside, men så blixtrar det till och låten ” The dimensionless monolouge ” tilltar i styrka och komplexitet och helt plötsligt möts man av Devin Townsend-lika ljudmattor. Grymt läckert!!

Nästa stund kommer intrikata svårspelade progressiva passager, och i låten ”A great odds with”, är Opeth-vibbarna ganska tydliga. Följande spår ”Apathia” är genomgående betydligt tyngre och brutalare än föregående spår, med gigantiskt tunga partier med brutal growlsång, och här känns släktskapet till Micke Åkerfeldt och grabbarna ännu tydligare. Samtidigt kan vissa spår som till exempel ”Triumvirate” vara mycket experimentella i sin karaktär, och ibland knappt uppfattas som ”riktiga” låtar, utan mer som rena improvisationer eller musikaliska experiment.

På det hela taget är det dock tyngd och komplexitet som främst gäller för Enochian Theory, men där ändå de lugnare och stillsammare partierna balanserar upp på ett snyggt och subtilt sätt. De mer experimentella avsnitten fungerar lite som en mental andhämtningspaus inför nästa musikaliska urladdning.

Låter det intressant?? Visst fasen är det intressant!! Ett band som kan skapa en musik med influenser från så många olika band, men ändå låta hyffsat unika, är verkligen ett band att kolla upp. Räkna dock med att det tar ganska så många lyssningar innan ni får grepp om plattan, men det är den väl värd att vänta på.

 

www.enochiantheory.co.uk

www.myspace.com/enochiantheoryband

 

7 / 10

 

Staffan Vässmar

 

 
 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna