E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

SUSPYRE  - WHEN TIME FADES…(Sensory / The Laser´s Edge)
 

01. Possession
02. Evolutions
03. Lighted Endrhyme
04. Maniac Main Point Check
05. Siren (One Last Breath)
06. Reign
07. Fallen Stars
08. A World With No Measures
09. The Light of the Fire
10. Apparitions
11. Let Freedom Ring (The Heart of It All)

 

Suspyre är ett relativt ungt Amerikanskt band som spelar en komplex, väldigt intrikat progmetal. Många jämför dom med Dream Theater och Symphony X och nog finns här influenser av främst Symphony X. Detta är bandets blott tredje album men det är ett väldigt färdigt sådant. Det finns en urkraft av sällan skådat slag och vilket tryck Clayton Burton har i sin röst. Han påminner ibland om Russell Allen men han har ett ännu större register och med tanke på att han är förhållandevis ung kan rösten säkerligen utvecklas. Bandets musikaliska motor är Gregg Rossetti som spelar gitarr och saxofon vilket ger bandet ett eget sound. Han tutar aldrig sönder låtarna utan är noga med att harmonierna följs som i underbara ”Reign”. I ”Siren” använder han en tenorsaxofon på ett smått suggestivt sätt jag aldrig tidigare har hört.

Kompet är maffigt och ganska likt Symphony X men Charlie Zeleny har större förkärlek till sina trummor än till sina symbaler som han visst använder men han spelar aldrig sönder dom. Detta ger kompet ett djup som är djupare än det de båda mer kända banden har och Andrew Distabile visar att det finns hopp för basen som instrument. Jag gillar nyanserna som är smått otroliga där keyboarden är ren lika ofta som den är syntig. Även dom orkestrala arrangemangen använder bandet med fingertoppskänsla och nog doftar körerna tidigt Italienskt åttiotal. I helt magnifika ”Maniac main point check” vävs allt ihop och jag inser att jag precis har upptäckt ett kommande världsband inom den Amerikanska progmetallen.

Suspyre spelade i Europa för första men förhoppningsvis inte sista gången på Progpower – Europé och en Engelska Powerplay belönar dom med en åtta av tio vilket måste anses vara mycket bra. Är dom hälften så bra som på skiva är jag nöjd för det här var en fantastisk skiva att starta året med. Ett extra plus ger jag för spellängden som är hela 75:33 och det är inte en sekund som är tråkig.

www.suspyre.com

www.myspace.com/suspyre

 

8,5 / 10

Tore Larson

 

 

 

  

   

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna