E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

DeeExpus – Far From Home (Metal Mind Productions)

 

01. Greed
02. Pttee
03. One8
04. Pointless child
05. Red
06. Half way home
07. One day
08. 7 nights
09. Documentary Journey Home
10. Interview with Andy and Tony in Katowice
11. Image gallery

 

Det är februari i år och med endast en cd, förra årets ”Half Way Home”, och två liveframträdanden i ryggen står brittiska ensemblen DeeExpus på scen under Prog Rock Festival i Katowice, Polen.

Bandets primus motor, multiinstrumentalisten Andy Ditchfield, leder sextetten genom en avspänd konsert där Frost möter Porcupine Tree. Det är inte lika mycket synthar och andra elektroniska effekter som i Jem Godfreys Frost, och framtoningen är långtifrån lika dyster som den Steven Wilsons och hans mannar målar upp. Men låtarna byggs upp metodiskt utan större åthävor från musikerna, och när slöjan lyfts efter några lyssningar blottas en subtil form av vemodig mysprogg – post neoprog, om ni tillåter.

Vissa av låtarna orkar dock inte riktigt lyfta i det makliga tempot och emedan jag är tillfredsställd under tiden som musiken spelas minnas jag inte mycket annat än de båda inledande Porcupine Tree-doftande låtarna, ”Greed” och ”Pttee”, när showen är över. (Den sistnämnda är förövrigt en hyllning till ”piggsvinsträdet”. Ditchfield fick nämligen en musikalisk nytändning och köpte en band t-shirt när han såg Wilson & Co uppträda live. Därav PT tee). Ett album till i bagaget hade definitivt berikat repertoaren, men som presentation av ett lovande band i sin gryning är ”Far From Home” klart sevärd.

En dokumentär skildrar tillblivelsen av deras fina debutskiva och i en intervju berättar Ditchfield tillsammans med sångaren Tony Wright bandets historia. I övrigt består extramaterialet av det vanliga: diverse bilder, bandbiografi, länkar och en möjlighet till 5.1 uppspelning.

 

www.myspace.com/deeexpusmusic

www.deeexpus.com

 

Betyg: 6/10

 

Jukka Paananen

 

 
 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna