E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Shadowland – Edge of Night (Metal Mind Productions)

 

01. A matter of perspective
02. The hunger
03. The whistleblower
04. Mephisto Bridge
05. The Kruhulick syndrome
06. The waking hour
07. Painting by numbers

08. Hall of mirrors
09. The edge of night
10. U.S.I.
11. The seventh year
12. Jigsaw
13. Dreams of the ferryman
14. Ring of roses

 

Shadowland gav ut tre album åren 1992-1996 – samtliga i sann brittisk neoprog-stil. Bandets båda huvudmän, Clive Nolan och Karl Groom, var redan då engagerade i andra grupper och Shadowland gled oavsiktligt in i skuggorna av dessa. Keyboardisten Nolan spelade i nämnda Pendragon och gitarristen Groom jobbade hårt för att etablera Threshold. Dessutom var båda involverade i projektet Strangers on a Train tillsammans med Landmarq-sångerskan tillika röstcoachen Tracy Hitchings. Och som om inte detta var nog startade Nolan bandet Arena tillsammans med Marillions förre trummis, Mick Pointer, i samma veva.

Nu är Shadowland emellertid tillbaka. ”Edge of Night” spelades in under Prog Rock Festival i Polen i februari i år, och baserar sig på den nyligen släppta samlingsskivan ”A Matter of Perspective”. Denna består i sin tur av tre låtar från respektive nittiotalsplatta samt låten ”Edge of night”, vilken är en kvarleva från Nolans utmärkta Caamora-projekt.

I Shadowland kompletteras Nolan, som faktiskt är bandets sångare, och Groom av trummisen Nick Harradence (ex-Threshold, NW 10), basisten Mark Westwood (Caamora, Neo) och keyboardisten Mike Varty (Landmarq). Tillsammans framför de här ett gediget set klassisk neoprog. Marillions katalog, fram till att dessa lät sig smittas av brittisk alternativpop, är den klarast ljudande referensen. Likaså känner vänner av Pendragons åttio och nittiotal igen sig mer än väl. Så i mångt och mycket är Shadowland en hyllning till en era som dess skapare mer eller mindre övergivit. En hyllning som dessutom är värdig.

Låtmaterialet är, med undantag för de båda inledande bitarna, utmärkt. Karl Groom får utrymme att drapera musiken med känsliga gitarrfigurer och Nolan framför sångerna på ett klart acceptabelt sätt. Han är ju egentligen inte vokalist, men stilen passar hans röst bra och han har en fin inlevelse i sången. Som frontman ser han också mycket bekvämare ut nu än i Caamora-rollen. Kompet i övrigt är oklanderligt. Bandet känns, trots att det var närmare tretton år sedan de spelade ihop, tight och följsamt. Så om du vill mysa till vackra melodier och en varm ljudbild, eller om du helt enkelt saknar ovan nämnda era kan jag hänvisa dig till föreliggande dvd.

Bonusmaterialet innehåller en intervju med bandets båda grundare och en 70 minuter lång livekonsert från Holland – generöst! En utförlig biografi samt diskografi, diverse länkar och bilder presenteras också.

 

www.myspace.com/shadowlanduk  

www.shadowlanduk.com

 

Betyg: 7/10

 

Jukka Paananen

 

 
 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna