E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Oceansize – Feed to Feed (EMI/Superball Music/Century Media)

 

För låtlista: http://www.play.com/Music/MusicDVD/4-/10150943/Oceansize-Feed-To-Feed/Product.html

 

Engelska Oceansize firar tioårsjubileum genom att hemma i Manchester, i kronologisk ordning, under tre kvällar, framföra hela sin katalog. Resultatet blir mastodont-boxen ”Feed to Feed”, vilken omfattar tre dvd-skivor och fyra cd:n – live. De tre dvd-skivorna innehåller bandets tre album spelade från början till slut och kompletterade av extranummer tidigare endast utgivna på ep-skivor. Dessa ep-låtar är samlade på cd-formatets fjärde skiva.

För själva konceptet och modet att ge ut hela kalaset utdelas naturligtvis max-poäng, men om man inte redan drunknat i kvintettens egensinniga mix av grunge, alternativ rock och space rock – vad tycker man då? Mycket av musiken bygger på det suggestiva; det som långsamt växer fram genom en väv av gitarrslingor och pukdrivna trumfigurer. Sången är (Eddie) Vedderskt dyster, rent av trist, men på något sätt passande. Beskrivningen ”progressiv döds-indie” känns därför faktiskt inte alltför skev när man väl penetrerat dvd-samlingen. Bandet är nämligen totalt hängivna sin konst och ibland får jag känslan av att en Oceansize-låt inte är färdigkomponerad förrän den är framförd live. Musikernas timing är närapå perfekt och deras lyhördhet för varandra imponerar också, och så snart musiken tystnar vill jag spela om hela paketet. 

Men britternas totala upplösning i sin musik är inte bara deras största förtjänst, den kan också uppfattas som en svår tröskel att ta sig över. Låtarna är inte särskilt varierade och de minnesvärda refrängerna ekar med sin frånvaro. Du måste vara aktiv och närvarande när du lyssnar. Är du inte det går allt dig förbi. Men inte ens om du visar den din odelade uppmärksamhet hittar du några hitlåtar. Du kommer att ha svårt att nynna med i några, om ens någon, av de låtar du just upplevt, för det handlar om en här-och-nu upplevelse när Oceansize spelar. Men jag måste ändå rekommendera detta till dig som tycker att ett band som låter som en blandning mellan tidiga Pink Floyd och Pearl Jam verkar intressant.

Något bonusmaterial i form av intervjuer eller dokumentärer följer inte med dvd-skivorna. Däremot finns möjligheten till 5.1 ljud.

 

www.myspace.com/oceansizeuk

www.oceansize.co.uk

 

Betyg: 6/10

 

Jukka Paananen

 

 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna