E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Jeff Scott Soto – Prism/ Lost in the Translation ”Återutgivningar” (Frontiers/BAM)
 

Prism:

EYES OF LOVE
HEAVEN KNOWS
DON’T COME EASY
DON’T WANNA SAY GOODBYE
I WANT TO TAKE YOU HIGHER
HOLDING ON
2 LATE 4 GOODBYES
TILL THE END OF TIME
HOW LONG
BY YOUR SIDE
DON’T WALK AWAY
GOOD LOVE (original Japanese bonus track, unreleased in Europe)*
2012 (original Japanese Bonus Track of "Essential Ballads", unreleased
in Europe)*
SEND HER MY LOVE*
AGAIN 2 BE FOUND (LIVE)*
STAND UP (LIVE)*
4 U (LIVE)*

Lost In The Translation:

BELIEVE IN ME
SOUL DIVINE
DROWNING
IF THIS IS THE END
LOST IN THE TRANSLATION
DOIN' TIME
HIGH TIME
BEGINNING 2 END
ON MY OWN
FIND OUR WAY
SACRED EYES
DULCE LADY
TURNED THE PAGE (original Japanese Bonus Track, unreleased in Europe)*
AS I DO 2 U*
THIS AIN'T THE LOVE*
LONELY SHADE OF BLUE*
SOUL DIVINE (Acoustic)* (unreleased)

 

 

Efter att ha debuterat på en av den neoklassiska hårdrockens mest stilbildande album, ”Yngwie J. Malmsteen´s Rising Force” (1984), har Jeff Scott Sotos stämband fått erfara inspelningar av de mest skiftande slag – se bara karlns hemsida för en hart när osannolik meritlista. Hans mångsidighet är uppseendeväckande, men ändå är han nästan uteslutande förknippad med melodiös hårdrock, vilket i sig inte är så konstigt med tanke på Talisman, Takara, Axel Rudi Pell, och allt vad de heter. Men han har en solokarriär också…

I samband med släppet av nya ”Beautiful Mess”, som i mitt tycke är ett av Sotos mest medryckande verk någonsin, återutger Frontiers hans andra respektive tredje soloskiva – ”Prism” och ”Lost in the Translation”. Bägge givarna är pyntade i digipak-omslag med Jeffs egna kommentarer om inspelningarna samt rikligt med bonuslåtar.

”Prism”, ursprungligen 2002, är en tvättäkta AOR-skiva. Balladerna duggar tätt vilket medför ett album som kan kännas sävligt emellanåt. Dock måste jag tillstå att de flesta balladerna faktiskt är riktigt starka med otroligt själfull sång av Soto. Övriga låtar håller en klart godkänd nivå med tung-funkiga Glenn Hughes-duetten ”I want to take you higher” som favorit. Bonusmaterialet på denna återutgåva är dessutom riktigt starkt. ”Good love” gungar i samma anda som Jimmy Barnes soul-utflykter, ”Send her my love” är en ljuvlig Journey-cover och, russinet i kakan, Sammy Hagars ”Stand up” i en hormonstinn liveversion.

”Lost in the Translation”, ursprungligen 2004, anses av de flesta vara den bättre av dessa båda. Och i originalutförandet är den utan tvekan det. Inledande ”Believe in me” tangerar tack vare Neal Schons medverkan Journey, men även i övrigt förebådar ”Lost in the Translation” påföljande Schon-samarbeten, inte minst det då ännu ej lanserade Soul Sirkus-projektet. Det handlar således om väsentligt tyngre melodic rock nu än på föregångaren. Soto är sitt vanliga majestätiska jag på ett material som Talisman-anhängarna säkerligen känner igen sig väl i. Inget av extramaterialet är dock i nivå med låtarna på originalskivan, men de är heller inga direkta sänken.

Båda plattorna kvalar in som starka sexor i sina nya kostymer. ”Prism” är den av dem som mått bäst av restaureringen, och tack vare dess vassa bonusmaterial spelar jag hellre den än den ursprungligen högre rankade ”Lost in the Translation”.

 

www.myspace.com/sewtoe

http://jeffscottsoto.com

 

Betyg: ”Prism” 6/10

Betyg: ”Lost in the Translation” 6/10

 

Jukka Paananen

 

 

 

  

   

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna