E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Vipe Out - Dig your way out (Adore Music/Border)
 

1.Big wave
2.Safe
3.Coming to shake me
4.Sin
5.Give it all you got
6.The shining
7.Down
8.Mean machine
9.Pieces of me
10.Motor me motor you
11.Awake
12.Wrong side of the tracks
13.Not for kicks
14.Monochrome man

Marcus Andersson: Vocals, guitar, drums
Fredrik Alm: Lead Guitar
Peter “Peno” Andersson: Bass

 

Efter att ha spelat tillsammans i olika bandkonstellationer, till och från i närmare femton år, bildade Marcus Andersson och Peter ”Peno” Andersson Vipe Out 2006, och visionen var att gå tillbaka till de musikaliska rötter som man växt upp med och därifrån skapa något eget.

Uppväxta under 80-talet med den dåvarande musikaliska trenden med hårdrock, sleaze, glam och hair metal och band som: Motley Crue / Guns N´ Roses. I ett senare skede upptäckte man nämnda bands 70-talsförebilder, där framförallt Aerosmith / Kiss spelade en viktig roll.

När så 90-talets grunge med band som: Nirvana / Pearl Jam dök upp för killarna, visade det sig att samtliga nämnda band hade spelat en stor roll som inspiratörer. Ganska omgående efter starten började man skriva musik där man försökte ta vara på influenserna på ett eget och förhoppningsvis nyskapande sätt. Hur har man då lyckats med att förvalta tre årtiondens musikaliska arv?? Med ett så brett register av musikaliska förebilder borde Vipe Out kunna få till en ytterst intressant mix, där man har tagit vara på det bästa från dessa världsartister.

Man går ut mycket starkt med inledande ”Big wave”, som är bredbent, skitig rock ´n´ roll, och som har en ganska stor dos av Backyard Babies över sig. Marcus Andersson har en härligt släpig lite ”blasé” röst som passar in på den medryckande musiken till 100 %. Fredrik Alm levererar sköna gitarrsolon kryddade med wha-wha. ”Safe” fortsätter i lite lugnare tempo, men det handlar fortfarande om ganska enkel men habil rock ´n´ roll, med en stor dos känsla och inlevelse.

”Coming to shake me”, för övrigt första singeln från plattan, ångar på i samma fotspår som föregångarna, men är i verspartierna lite ”struttig” i sin karaktär, medan det brakar lös ordentligt i  refrängerna.

Efterföljande ”Sin”, har efter ett antal genomlyssningar blivit en av favoriterna på plattan, och har en mycket smittsam refräng som sätter sig rejält. Även här lite lugnare och laidback i verserna, med skönt distad bas i centrum från Peter ”Peno” Anderssons sida, innan den stora urladdningen kommer. Ett annat av plattans favoritspår är ”Down”, som med sitt medryckande repetitiva gitarriff skapar ett härligt driv, uppbackat av skönt mangel på bas/trummor.

Vipe Out har helt klart hittat en ganska egen stil, där influenserna emellanåt lyser igenom, men som faktiskt är ganska intressant och väl värd att jobba vidare på. För jobba vidare behöver man nog göra inför nästa album, då låtarna ibland känns lite för snarlika och då smälter ihop till en helhet som blir lite svår att hålla isär. Överlag är det musikaliska hantverket av hög kvalitet, där Marcus Anderssons sång har en härligt tuff/blasé attityd, men även där Fredrik Alms sologitarrspel känns befriande fritt från divalater. Snarare känns gitarrliret jordnära och ”basic” med en mäktig känsla och glöd, speciellt då han plockar fram wha-wha pedalen. Sedan plattan spelades in har trummisen Tobias Wiik anslutit sig till bandet, så nu är livelineupen komplett

Bandet har en ganska tuff och rå attityd i/till sin musik som känns befriande, och som måste ge musiken ytterligare ett par lyft live, då de flesta låtarna går i snabbt tempo. Dig your way out är också en platta, som med sitt ös och driv är perfekt att festa loss till.

Avslutningsvis är nog de låtar som bryter av mot den snabba och rockigare helheten de spår som mest har satt sig i mitt sinne, och där är ”Pieces” och  ”Wrong side of the tracks” utmärkta exempel på bandets andra lite lugnare och eftertänksamma sida, och som i slutändan faktiskt tilltalar mig minst lika mycket som uptempo-låtarna.

 

www.vipeout.com

www.myspace.com/vipeoutswe

 

7 / 10

 

Staffan Vässmar

 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna