E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Saga – The Human Condition (InsideOut Music/Border)
 

1. The human condition
2. Step inside
3. Hands of time
4. Avalon
5. A number with a name
6. Now is now
7. Let it go
8. Crown of thorns
9. You look good to me

 

Okej, blotta tanken på att försöka ersätta en så pass älskad och karaktärsstark sångare som Michael Sadler är befängd. Det vet Saga. Men vad gör man om Sadler vill, efter drygt trettio år i proggrockens tjänst, ägna sig åt sin familj och resten av bandet vill fortsätta? Jo man går skilda vägar och hoppas att fansen kan acceptera ersättaren.

Och varför skulle de inte göra det? Rob Moratti är nämligen en högst adekvat sångare i stil med Uriah Heeps Bernie Shaw. Detta för visserligen med sig att Sadlers lite Bowiefärgade stämma är utbytt mot en mer ljust klingande rockröst. Men med tanke på att ”The Human Condition” ur både ett speltekniskt och kompositionsmässigt hänseende låter minst lika bra som dess båda föregångare, ser jag inga som helst hinder för att Moratti skall kunna bli väl mottagen.

Låtarna är snärtiga och lite lagom krökta på rätt ställen. Det är med andra ord Saga som vi känner dem fast med ett par uns Uriah Heep, men även en gnutta Journey, i sångarrangemangen. Titelspåret är väl inte direkt urstarkt, men räddas upp av ett knippe hisnande gitarr- och keyboard-räder. De förtjusande instrumentala passagerna är över huvud taget lika välkoordinerade som jag hade hoppats och jag hör tydligt varför band som A.C.T ser upp till dessa kanadensare. ”Step inside” kliver in i ett tyngre och mer ödesmättat landskap utan att för den skull förlora i bett och den tuffa ”Crown of thorns”, kronan på verket om du frågar mig, är given i liverepertoaren.

Så även om de nu inte bryter någon ny mark eller skapar nya klassiker är hela albumet är klart hörvärt. Det är egentligen bara den förvånansvärt tjatiga balladen ”Hands of time” som inte håller måttet. Så vänner av Saga, ett nytt kapitel kan börja skrivas.

http://www.sagaontour.ca

www.myspace.com/sagaca

 

Betyg: 7/10

 

Jukka Paananen

 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna